Ivana Raščanin

"Nasilje je mnogo složenije od šamara, polomljenih kostiju i modrica po tijelu"

Nasilje nad ženama je najrašireniji oblik ugrožavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda i kao takav predstavlja ozbiljan problem ne samo za žrtve, već za društvo u cjelini. Najveći problem je što većina takvih događaja ostaje u velikoj, tamnoj brojci neprijavljenih djela i protiv tog problema se svi zajednički moramo boriti, ocijenila je Ivana Raščanin predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Podgorice.

Prema njenim riječima, nasilje nije samo ono što vidimo golim okom, ono je mnogo složenije od šamara, polomljenih kostiju i modrica po tijelu.

"Iako teže primjetno, psihičko nasilje ostavlja mnogo teže posljedice, koje često dolaze do izražaja nekoliko godina nakon zlostavljanja. Ono može trajno oštetiti mentalno zdravlje i ostaviti ozbiljne posljedice na ličnost pojedinca", kaže Raščanin.

Smatra da kada se nasilje dešava, bilo u porodici, ili van nje, ne može se ostati imun i svi sistemi u lancu moraju da stave sva zakonska rješenja na raspolaganje i da reaguju na vrijeme.

"Nasilje nije porodična stvar, nije stvar poslovnih problema jedne žene ako se isto dešava u radnom okruženju – ono se tiče svih nas i svi smo dužni da ga prijavimo i da ga zaustavimo. Za nasilje u bilo kom obliku ne postoji opravdanje, ono nije bolest, već izabrano ponašanje pojedinca i mora se sankcionisati, kao što se mora sankcionisati i nereagovanje nadležnih institucija", navodi se u saopštenju.

Raščanin pojašnjava da Međunarodna akcija 16 dana aktivizma ove godine u fokus stavlja sve prisutnije zlostavljanje žena na radnom mjestu i ugrožavanje njihovih temeljnih ljudskih prava i sloboda.

"Jedan od uslova izlaska iz kruga nasilja je ekonomsko osnaživanje žene kroz osiguravanje prava na vlastitu zemlju i imovinu, na nasljeđe, jednaku nadoknadu za jednak rad, sigurno i pristojno zaposlenje. Nejednak ekonomski položaj žena i mogućnosti zapošljavanja predstavljaju glavni faktor njihovog ostajanja u zamci nasilja, eksploatacije i zlostavljanja. Multidisciplinaran pristup kroz sistem zaštitnih intervencija treba da obuhvati različite nivoe prevencije, otkrivanje slučajeva, obezbjeđivanje pravne zaštite, zdravstvene i socio-psihološke podrške zlostavljanoj djeci, ali i psiho-socijalnog tretmana onih koji vrše nasilje uz adekvatnu kaznenu politiku. Jačanje inspekcijske kontrole i zaštita prilikom prijave mobinga na poslu, uz drastično kažnjavanje ovakve poslovne politike kojom se rukovode poslodavci, umnogome bi doprinijeli ohrabrivanju žena da ne trpe bilo koji oblik zlostavljanja na poslu", navodi ona.

Dodaje da je Crna Gora kao država posljednjih godina umnogome uložila napore da zakonskim okvirom kroz Međunarodne dokumente, domaće zakonodavne norme i protokole stvori adekvatnu pomoć i podršku potencijalnim žrtvama nasilja.

"Svakako smatramo da nam i dalje predstoji borba kako bismo postigli nultu toleranciju na nasilje, pa je uloga svih društvenih aktera u Crnoj Gori da se povežemo kako bismo pokazali snagu zajedništva u borbi protiv svakog oblika nasilja nad ženama. Naš cilj je usmjeren na kreiranje povoljnog okruženja za poboljšanje socio-ekonomskog statusa žena, kao i podizanje svijesti javnosti o problemima sa kojima se suočavaju žrtve nasilja.

Samo na taj način možemo ohrabriti žene da ne ćute i ne skrivaju nasilje, jer to nije samo njihov problem, nego svih nas", poručila je Raščanin.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.