Uplate kod Atlas i IBM banke obustavljene na 45 dana
Ilustracija

Na period od 45 dana

Uplate kod Atlas i IBM banke obustavljene na 45 dana

Na predlog privremenih upravnika u Atlas i IBM banci, Centralna banka Crne Gore(CBCG) izdala je danas nalog za privremenu obustavu plaćanja obaveza (moratorijum) ovih banaka, na period od 45 dana.

"U skladu sa članom 125 Zakona o bankama, od privremene obustave plaćanja obaveza su izuzete obaveze plaćanja po osnovu potraživanja koja se odnose na zarade i druga lična primanja (plate, penzije, socijalna davanja i dr.) povjerilaca banaka, naknade štete nastale po život i zdravlje i tekućih troškova koji su neophodni za redovno funkcionisanje banaka", navodi se u saopštenju CBCG.

Iako je Zakonom o bankama propisana mogućnost da moratorijum traje do 90 dana, odlučeno je da se ova mjera uvede na rok od 45 dana, i to kako bi se maksimalno skratilo vrijeme u kome će prava deponenata i drugih povjerilaca biti ograničena.

"U ovom roku, privremeni upravnici su u obavezi da preduzmu obimne aktivnosti koje su neophodne za nastavak poslovanja banaka i zaštitu njihove imovine, kao i da izrade izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja banaka i predloge za rješavanje stanja u bankama.

Imajući u vidu da je ovo mjera ograničenog roka trajanja, usmjerena na očuvanje imovine banaka, odnosno zaštitu deponenata, nadamo se da će deponenti i drugi povjerioci Atlas i IBM banke imati razumijevanje za preduzete aktivnosti", kazali su iz Centralne banke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.