Demokrate Budva: Došlo je vrijeme da MORT opravda svoj naziv
Demokrate Budva

Demokrate Budva: Došlo je vrijeme da MORT opravda svoj naziv

Crna Gora je zemlja u kojoj 25% društvenog bruto proizvoda čini turizam, što ga čini najvažnijom privrednom granom. U Master planu razvoja turizma u Crnoj Gori do 2020. godine bilo je, više nego jasno, navedeno da treba stremiti ka održivom turizmu. Takođe, naglašeno je da turistička ponuda Crne Gore treba da se bazira na ekskluzivitetu, na prirodnim ambijentima i raznolikom kulturno-istorijskom nasleđu koncentrisanom na malom prostoru, navodi se u saopštenju Kluba odbornika Demokrata u SO Budva.

Oni pitaju šta je od toga postignuto i da li se išta probalo postići ili "je sve ostalo mrtvo slovo na papiru".

"Održivi razvoj podrazumijeva takav razvoj turizma da se uvažavaju etički principi, vrijednost pejzaža i prirode, kulture i životnih stilova koji se takvim razvojem štite i predstavljaju kapital turističke privrede. Da li išta od našeg razvoja zadovoljava ovaj opis? Teško! Iz cijelog maćehinskog odnosa prema primorju, nacionalnim parkovima, mjestima pod UNESCO zaštitom vidi se nepoštovanje principa održivosti", navodi se u saopštenju.

Demokrate ističu da je Budva najbolji primjer toga.

"Taj grad je tako dobro “pažen” zadnjih tri decenije, da je od njegovog imena izvedena potpuno nova riječ za devastaciju prostora – budvanizacija. Budva je postala simbol, ne samo neodrživosti nego neizdrživosti življenja. Ništa nije bilo sveto prethodnoj vlasti u Budvi u tom procesu, čak ni staro gradsko jezgro, najstariji grad na našem dijelu Jadranskog mora. Neplanski nabacane zgradurine po budvanskom polju, potpuno odsustvo makar i tračka mediteranske arhitekture. Naravno, u istom momentu kada smo sve to pokušali zaustaviti, da zaštitimo bar ono malo ljepote što nam ostade, Vlada je odlučila da će neko drugi da odlučuje šta je nama bolje i šta će da se gradi u našem gradu", smatraju Demokrate.

Dodaju da dok se ta odluka sprovede, Morsko dobro će "da plastificira plaže, vrlo slabo sprovodeći dio zakona da 50% plaža treba da ostane slobodno od nesnosnih ležaljki ili od stolica mnogobrojnih kafića koji niču po plažama".

"Naravno da bi sve bilo što ljepše i ekskluzivnije, baš kao što je opisano u Master planu, sve to je okruženo kioscima brze hrane, prodavcima šećerne vune, kukuruza i vunenih džempera", ističe Klub odbornika u SO Budva.

Od novog zakona o turizmu koji je stupio na snagu ove godine, prema njihovim riječima nekako se očekivalo da popravi neke stvari, ali i laiku je jasno da je napravljeno dosta propusta.

"Navešćemo samo dio koji se odnosi na profesiju turističkih vodiča. Ministarstvo je konačno uvažilo da vodiči dobiju svoju šifru djelatnosti i da se prijave u CRPS da bi ostvarili pravo da uplaćuju sebi staž i osiguranje, naravno i porez svojoj državi. Međutim, nisu priznali sezonski karakter djelatnosti niti mogućnost da se vodički posao tretira kao dodatna djelatnost. Tako da crnogorski vodiči treba da cijele godine uplaćuju porez i doprinose, a da u najboljem slučaju rade pola od tog vremena, ako i toliko. Druga stvar je da nas zakon ne štiti od nelegalnih, stranih vodiča zato što je u zakonu navedeno da poslove vodiča može obavljati lice sa licencom, ali je propušteno da se navede da se radi o licenci dobijenoj u našoj zemlji. Time su se svakom strancu otvorila vrata da obavlja posao kod nas, a da ne prođe kurs koji je vodičima u Crnoj Gori obavezan i da ne plati porez. Takođe, stranac ni te zarađene pare neće potrošiti u zemlji. Pored toga, jedna od stavki u zakonu onemogućava vodičima da podignu svoje licence, za koje su položili ispite ove godine, ako se ne zaposle u agenciji ili upišu u CRPS za obavljanje djelatnosti pružanja usluga turističkog vodiča, što je diskriminacija po pitanju obrazovanja. Zamislite situaciju da vam nije dozvoljeno da uzmete diplomu sa fakulteta koji ste završili dok ne nađete posao u struci i donesete dokaz za isti.

Mnogo se još stvari može nabrojati da se pokaže maćehinski odnos države prema turizmu u Crnoj Gori, odnos koji imaju oni koji taj turizam treba da štite i unaprjeđuju iz godine u godinu. Ovako se još dugo neće moći izdržati, osim u najnižoj formi. Došlo je vreme da MORT opravda onu titulu "održivog" u nazivu, pa i ono "turizam"", saopštile su Demokrate.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.