Sekratarica ima veću platu od ljekara

Ljekari traže veće zarade, startna od 700 do 800 eura

Sekratarica ima veću platu od ljekara

Sindikat zdravstva Crne Gore uputio je zahtjev ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću, kako bi sa njim ponovo razgovarali o povećanju zarada. Ljekari smatraju da primaju plate koje su na dnu ljestvice zarada u javnom sektoru i zbog toga mnogi specijalisti odlaze iz zemlje, a građani moraju da se liječe van iste.

Kako je objasnila predsjednica sindikata, Ljiljana Krivokapić, riječ je zapravo o usaglašavanju sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Ministar je pristao da se sastane sa sindikatom i razgovori će se održati sljedeće nedelje.

"Zdravstveni radnici proteklih godina su održavali socijalni mir u Crnoj Gori. Mi smo trpjeli i radili, a pritom su drugima zarade povećavane. Formula za računanje zarada je ista u svim djelovima javnog sektora, a keoeficijenti složenosti kod nas se određuju Granskim kolektivnim ugovorom. Ja sa tri stepena obrazovanja, što je najviši određeni stepen, imam koeficijent 11, dok sekretarica u nekoj javnoj ustanovi ima 18. Neshvatljivo je da medicinski radnici budu u podređenom položaju. Ne tražimo nemoguće, niti bilo šta mimo onoga što nam sljeduje, samo da budemo ravnopravni", kazala je Krivokapić za "Novosti".

Ona je istakla da mogućnosti povećanja zarada medicinarima ima, i bez najavljenog povećanja budžeta, te da je bolja opcija da se rastereti komunikacija sa privatnim ustanovama i ostvari mogućnost da pacijenti specijalistički pregled obave u domovima zdravlja kako bi se na taj način uštedjelo na isplaćivanju putnih troškova.

Sve to, kako tvrdi Krivokapićeva, moguće je kroz racionalizaciju utroška ljekova, manje upućivanje pacijenata na liječenje van zemlje i u privatnom sektoru.

"Takvo funkcionisanje je planirano kao "bajpas", dok ne ostvarimo mogućnost da koristimo potencijale u javnom zdravstvenom sistemu. To su uštede koje treba iskoristiti kako bi novac ostao u državnom zdravstvu" ističe Krivokapić

Zaradu u zdravstvu, po formuli obračuna, čine osnovna zarada i minuli rad, to je startna zarada, a u bolnicama i Kliničkom centru zaposleni imaju mogućnost dežurstva, prekovremenog rada...

Prema rečima Krivokapićeve, startna zarada ljekara, bez minulog rada iznosi 550 eura, dok medicinski tehničari mjesečno zarade od 300 do 380 eura.

"Mi tražimo uvećanje startne zarade, što znači da kolega koji završi medicinski fakultet nema platu 550 eura, već od 700 do 800 eura, pa da kasnije u daljem radu i usavršavanju može da se zaradi i do 2.000 eura" poručila je Krivokapićeva.

Novosti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.