Mora su nešto što ćemo ostaviti i našoj djeci, odmah djelovati
Foto:Anadolija

Plastični otpad prijeti flori i fauni u Mediteranskom moru

Mora su nešto što ćemo ostaviti i našoj djeci, odmah djelovati

Grupa ronilaca je zaronila u morske dubine u blizini grada Hataja u Turskoj kako bi skrenuli pažnju na zagađenje plastikom koje ozbiljno prijeti životnoj sredini i morskim bićima u Mediteranskom moru.

Kamerman Anadolije je zabilježio veoma zanimljive detalje na kojima se u morskoj vodi mogu vidjeti razni predmeti od staklenih i plastičnih boca, plastičnih vrećica, viljuški pa do kanistera.

Mahmut Igde, stručnjak za okolinu s turskog Univerziteta Iskenderun, istakao je da su organizovali ovu akciju kako bi ukazali na opasnost koju predstavlja plastični otpad u morima te kako bi se građani ponašali mnogo odgovornije i čuvali životnu sredinu.

2018120723381641539692230Web

Foto:Anadolija 

Dodao je da on oko 15 godina redovno roni u vodama Mediteranskom mora, napominjući da je očuvanje morskog života vrlo važno i za budućnost samih ljudi.

"Mora su nešto što ćemo ostaviti i našoj djeci. Moramo odmah djelovati kako bi mora u zdravom obliku ostavili budućim generacijama. Zato, glasno poručujemo 'ne plastici'", rekao je Igde.

2018120723381641539692233Web

Foto:Anadolija 

Na kraju je upozorio da svake godine u morima završi na tone plastike koja je kobna za život morskih bića, dodajući kako plastični otpad negativno utiče i na živote ljudi.

2018120723381641539692248Web

Foto:Anadolija 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.