Bijelo Polje: Rijeke i šume devastirane nekontrolisanom eksploatacijom

Bijelo Polje: Rijeke i šume devastirane nekontrolisanom eksploatacijom

U Bijelom Polju se nedovoljno promoviše značaj zaštite i očuvanja životne sredine. Na teritoriji bjelopoljske opštine nalazi se veliki broj divljih deponija a nastavljeno je pustošenje šuma, ocijenili su iz odborničkog kluba Demokrata u lokalnom parlamentu.

 Osim što neadekvatno odlaganje otpada negativno utiče na kvalitet zemljišta, okolnih rijeka, i uopšte životnu sredinu, divlje deponije predstavlju i rizik po zdravlje građana, a svakako predstavljaju i ružnu sliku našeg grada. Takođe, kontinuirano pustošenje šuma, kao i izlivanje otpadnih voda u rijeke samo su dodatni primjeri neodgovornog odnosa pojedinaca i lokalnih vlasti prema našim šumama i rijekama, saopštio je Klub odbornika Demokrata u SO Bijelo Polje.

Jedan od ekoloških problema je, naglašavaju, i eksploatacija šljunka i pijeska - Bioča, Srđevac, Brzava, Zaton, Sinjavac, Nedakuse, Sutivan, Njegnjevo, Metanjac.

"S obzirom na to da su sve eksploatacije aktivne, ovo su očigledni primjeri flagrantnog kršenja moratorijuma na eksploataciju materijala iz riječnog korita, čime se devastira životna sredina - negativni uticaj na vodotok i biljni i životinjski svijet", navode Demokrate.

Pored toga, nedovoljno je kontrolisana sječa šuma na području Lise, Vraneške doline i Bjelasice.

"Na pomenutim područjima reljefno se nalazi najveća površina šuma na teritoriji opštine Bijelo Polje, a upravo su ova područja pretvorena u golet u poslednjih nekoliko decenija. Takođe, seoskom naselju Lijeska u Vraneškoj dolini, kroz koju protiče rijeka Lještanica, aktuelna vlast planira izgradnju mini hidroelektrane. S obzirom na to da se radi o rijeci koja je od krucijalnog značaja za stanovnike tog područja, kao i za cjelokupnu opštinu Bijelo Polje, to je apsolutno neprihvatljivo", ocjenjuju bjelopoljske Demokrate.

Klub odbornika Demokrata Bijelog Polja smatra da  se u narednom periodu pod hitnom postupku moraju formirati savjetodavne kancelarije i akcioni timovi, ali i sprovesti inspekcijski nadzor kako bi se u pozitivnom smislu rješavali navedeni problemi. 

"Uz to, nephodno je raditi na razvijanju svijesti kod samih građana, jer čuvajući životnu sredinu čuvaju i sopstvene živote", poručili su..

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.