Više od 70% kapitalnog budžeta za Sjever; Marković:  Mora se voditi računa o svakom euru
Sa sjednice

Uštede na račun službenih putovanja, goriva...

Više od 70% kapitalnog budžeta za Sjever; Marković: Mora se voditi računa o svakom euru

Vlada Crne Gore je na 101. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Duško Marković, utvrdila Predlog zakona o budžetu za 2019. godinu kojim je predviđeno da ukupan iznos primitaka i izdataka bude 2,384 milijardi eura. Marković je poručio da se mora voditi računa o svakom euru.

Kako je saopštila Vladina Služba za odnose sa javnošću nakon sjednice, budžet za 2019. godinu karakterisaće brži rast prihoda u odnosu na rashode, čime se postiže opadajući trend budžetskog deficita – sa procijenjenih 3,8 odsto 2018. na 2,97 odsto u 2019. godini.

"U narednoj godini planirano je ostvarivanje suficita tekuće budžetske potrošnje u iznosu od približno 200 miliona eura, što omogućava da se zaduživanje vrši isključivo za finansiranje kapitalnih projekata (tzv „zlatno pravilo“) čime se podstiče ekonomski rast zemlje. Takođe, Predlogom zakona je planiran i budžetski deficit u iznosu od 142 miliona eura. Deficit budžeta u potpunosti je generisan u dijelu kapitalne potrošnje, uslovljen implementacijom projekta izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar – Boljare. Kapitalni budžet za narednu godinu iznosu 320 miliona eura što je najveći iznos kapitalnog budžeta do sada. Više od 70 odsto kapitalnog budžeta odnosi se na Sjeverni region", navodi se u saopštenju.

Takođe, za narednu godinu predviđen je i rast budžetskih prihoda za 71 milion eura više nego što je bila procjena za 2018. godinu.

"Rast prihoda prati i rast potrošnje uslovljen pomenutom izgradnjom autoputa ali i većim ulaganjima u oblasti kroz koje će direktan benefit osjetiti građani - poljoprivredu, obrazovanje, nauku, zdravstvo.Namjera je da budžet za narednu godinu bude usmjeren na razvoj, da se treću godinu za redom nastavi sa pravilom da se država zadužuje samo za razvoj, a ne za potrošnju, a predviđeno je i smanjenje određenih „neproduktivnih trškova“ kao što su troškovi za službena putovanja, gorivo i administrativni materijal", dodaje se.

Predsjednik Vlade je istakao na sjednici potrebu nastavka racionalnog odnosa prema budžetskoj potrošnji, rekavši da se mora voditi računa o svakom euru jer se jedino na takav način mogu stvoriti pretpostavke da građani, prije svega penzioneri, zaposleni u prosvjeti i zdravstvu, direktno osjete benefite kvalitetne ekonomske politike Vlade.

Na sjednici su usvojene  i Projekcije makroekonomskih i fiskalnih pokazatelja za period od 2018-2021. godine, koje su predstavljale polaznu osnovu za izradu Zakona o budžetu za 2019. godinu i istovremeno su polazište za pripremu Programa ekonomskih reformi za Crnu Goru 2019‐2021, najznačajnijeg dokumenta u okviru ekonomskog dijaloga Crne Gore i Evropske komisije.

Kako je saopšteno, Projekcijama su date procjene prihoda i potrošnje budžeta, kao i stanja državnog i javnog duga do kraja tekuće godine. Pored toga, dat je pregled spoljnjih faktora koji utiču na projekcije rasta, kao i polaznih pretpostavki za ostvarenje makroekonomskih projekcija u periodu od 2018. do 2021. godine. Na osnovu indikatora, kao i očekivanim kretanjima u drugoj polovini godine, procijenjeno je da će crnogorska ekonomija u 2018. imati realnu stopu rasta od 4,1 odsto, dok je procijenjeni rast zaposlenosti u 2018. godini 2,2 odsto

Izvorni prihodi budžeta u 2018. godini procijenjeni su u iznosu od 1,757,0 mil. eura ili 38,2 odsto procijenjenog BDP-a što je na nivou plana, dok je u odnosu na isti period prethodne godine više za 190,7 mil. eura ili 12,2 odsto. Sa druge strane, izdaci budžeta u 2018. godini su procijenjeni u iznosu od 1.930,1 mil. eura ili 41,9 odsto procijenjenog BDP-a, što je na nivou planiranom Zakonom o izmjenama zakona o budžetu za 2018. godinu, uvećanim za otplatu obaveza iz prethodnog perioda.

Procijenjeni deficit centralnog budžeta za 2018. godinu iznosiće oko 173,1 mil. eura ili 3,8 odsto procijenjenog BDP-a, što je na takođe nivou planiranog uvećanog za otplatu obaveza iz prethodnog perioda.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.