Srpski nacionalni savjet pisao Bakoviću: Zaštitite nas od očigledne diskriminacije
Šućko Baković

Srpski nacionalni savjet pisao Bakoviću: Zaštitite nas od očigledne diskriminacije

Srpski nacionalni savjet(SNS) uputio je dopis Zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućku Bakoviću, zajedno sa nevladinim organizacijama koje se u svojim aktivnostima zalažu za očuvanje srpskog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta da ih kako se navodi, zaštiti od očigledne diskriminacije.

U dopisu ističu da  Zakon o manjinskim pravima i slobodama, donesen maja 2017. godine, još uvijek nije u potpunosti implementiran (rok je bio novembar 2017. godine), pa tako nije u 2018. godini došlo do raspodjele sredstava u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, zbog čega je kako kažu iz SNS-a veliki broj organizacija i pojedinaca ostao bez mogućnosti da kroz projekte o zaštiti identiteta nastavi sa svojim aktivnostima.

"I zbog čega postoji realna mogućnost da se sredstva izdvojena za ovu namjenu u 2018. godinu ne podjele kako je zakonom predviđeno, već da se krajem decembra, u skladu sa zakonom, vrate Budžetu", navodi se u dopisu Ombudsmanu.

Dodaju i da novoformirani Upravni odbor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava po mnogim tumačenjima nije izabran u skladu sa zakonom iz očiglednosti konflikta interesa, što kako kažu iz SNS-a može dovesti u budućem vremenu do poništavanja važnih odluka ovog organa.

"Novoformirani Upravni odbor je 3.12.2018. godine raspisao konkurs o raspodjeli sredstava za 2018. godinu sa rokom prijavljivanja od deset (10) dana, pri čemu nije ostavljen rok za dopunu dokumentacije, što je zbog kratkoće roka protivzakonito, i što se nikada u desetogodišnjoj praksi rada Fonda nije desilo. Novoformirani Upravni odbor je raspisao konkurs za raspodjelu sredstava u 2018. godini a da još uvijek nije u punom sastavu izabrana zakonom predviđena komisija za vrednovanje projekata", navodi se u dopisu.

Tvrde i da je nedopustiva sporost administracije (produženje implemenacije Zakona o manjinskim pravima i slobodama za više od godinu dana), urađena smišljeno i na štetu srpskog naroda u Crnoj Gori, "kako bi se onemogućile srpske organizacije na čelu sa Srpskim nacionalnim savjetom da obavljaju svoje redovne aktivnosti i posebno da ostanu u funkciji srpski mediji (Srpski radio, Srpska televizija, portal „Srpske novine CG“, časopis „Srpske novine“ i Književna zadruga Srpskog nacionalnog savjeta)".

"Naše stavove potvrđuje i činjenica da nijedan srpski projekat nije prihvaćen na konkursima u ministarstvima i državnim institucijama, i u najvećem dijelu lokalnih uprava, gdje vlast organizuje vladajuća koalicija.  Osnovni zadatak svih nacionalnih savjeta je obaveza da se suprotstave ovako diskriminatorskom odnosu prema manjinskim narodima u Crnoj Gori i nefunkcionisanju Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava. To nije ostvareno  iz razloga što su najistaknutiji predstavnici gotovo svih nacionalnih zajednica, osim srpske, u koalicionom savezu sa dominantnom partijom na vlasti", navode iz SNS-a.

Prema njihovim riječima, očiglednost diskriminacije srpskog naroda u Crnoj Gori je i ta što u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, koje u potpunosti kontrolišu albanske stranke, nema nijednog zaposlenog Srbina, a isti slučaj je i u Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava kojeg u potpunosti kontrolišu predstavnici Bošnjačke stranke. 

"Novoformirani Upravni odbor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, na svojoj poslednjoj sjednici 3.12.2018. godine, proglasio se nenadležnim da potvrdi dva puta donesenu odluku ranijeg saziva Upravnog odbora Fonda, da se po konkursu Druge raspodjele Srpskom nacionalnom savjetu Crne Gore, za projekat „Izdavačka djelatnost“ dodjele sredstva u visini od 14.400,00 evra. Po ovom pitanju o svojoj nenadležnosti, što pismeno, što usmeno, izjasnila se Skupština Crne Gore, Ministarstvo pravde, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Skupštinski odbor za ljudska i manjinska prava, Administrativni odbor,. Upravni sud Crne Gore i veliki broj državnih funkcionera. Ovakav postupak tumačimo kao najavljenu kaznu prema Srpskom nacionalnom savjetu od strane aktuelne vlasti i predstavnika vladajuće stranke u institucijama odlučivanja o dodjeli sredstava za očuvanje nacionalnog identiteta", navodi se u dopisu SNS-a.
 
Bakovića su zamolili za hitnost u postupanju zbog kako su kazali, "očigledne namjere aktuelne vlasti da sredstava namijenjena Fondu za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava otme i vrati Budžetu i time prekrši zakon koji omogućava nacionalnim zajednicama da čuva svoj identitet i posebnost u Crnoj Gori". 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.