3.298 visokoškolaca dobilo priliku za stručno osposobljavanje
ilustracija

Država do sada izdvojila oko 52 miliona eura

3.298 visokoškolaca dobilo priliku za stručno osposobljavanje

U sklopu Programa stručnog osposobljavanja sa poslodavcima je povezano ukupno 3.298 od 3.600 prijavljenih visokoškolaca.

Nakon drugog kruga povezivanja korisnika Programa stručnog osposobljavanja, poslodavca su dobila još 124 visokoškolca. U prvom krugu uparena su 3.174 lica sa diplomom fakulteta, bez radnog iskustva u nivou obrazovanja.Poslodavca nijesu dobila 302 visokoobrazovana lica, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje.

Poslodavci su ove godine ponudili ukupno 11.007 radnih  mjesta, od kojih su: 4.103 u realnom sektoru, a 6.904 u javnom.

Liste uparenih korisnika Programa stručnog osposobljavanja 2018. nalazi se na sajtovima Zavoda za zapošljavanje, eUprave, Uprave za kadrove  i Ministarstva prosvjete.

Iz Zavoda su podsjetili da je kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, kroz šest prethodnih ciklusa, prošlo je nešto više od 20.000 visokoškolaca.

Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada opredijelila oko 52 miliona eura.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50% korisnika poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.