Rusija: Kupanje u rijeci na -60 stepeni (VIDEO)
ilustracija

Najhladnije mjesto na svijetu

Rusija: Kupanje u rijeci na -60 stepeni (VIDEO)

Selo Ojmjakon u Sibiru je najhladnije mjesto na svijetu.

Najniža temperatura u selu sa oko 500 stanovnika ikada izmjerena prema dostupnim podacima je -71.2.

Selo je poznato po ekstremnim hladnoćama. Turističke agencije u ponudi nude putovanje do Ojmjakona i kupanje u rijeci Indigirka na debelom minusu. Ponuda uključuje i hotelski smještaj. Snimak "uživanja" jednog turiste na - 60 stepeni objavljen je Facebooku.

 

Temperatura  u Ojmjakonu ovih dana kreće oko  -30 stepeni Celzijusa.
 
Zanimljivo je da se u neposrednoj blizini Ojmjakona  nalaze brojni i bogati izvori tople vode, a rijeka Indigirka je izuzetno je pogodna za ribolov.
Korištenje mobilnog telefona zimi je gotovo nemoguće jer se uređaji redovno smrzavaju u džepovima, a oni koji nemaju grijane garaže automobile ne gase preko noći jer ih ujutro ne bi mogli upaliti. 
 
 
 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.