Prošle godine 400 sajber napada na Zapadnom Balkanu
Sa konferencije, foto:RCC

Konferencija u Istanbulu

Prošle godine 400 sajber napada na Zapadnom Balkanu

Treća regionalna konferencija za koordinaciju borbe protiv terorizma i sprječavanja i suzbijanja nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi, koju je organizovao Savjet za regionalnu saradnju (RCC), u saradnji sa Vladom i Ministarstvom unutrašnjih poslova Turske, zajedno sa Inicijativom za integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti (IISG), otvorena je danas u Istanbulu.

Ovaj skup  predstavlja nastavak aktivnosti nakon prošlogodišnje regionalne konferencije na ovu temu, održane u Sloveniji.

Ovogodišnja konferencijia okuplja predstavnike nacionalnih vlada, međunarodnih i regionalnih organizacija i inicijativa aktivnih u oblasti borbe protiv terorizma, sprječavanja i suzbijanja nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi, koji razgovaraju o unaprijeđenju saradnje i koordinaciji programa i aktivnosti.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Turske Muhterem Indže otvorio je konferenciju i iskazao zadovoljstvo što je Istanbul domaćin opsežne regionalne rasprave o važnim pitanjima kao što su sajber sigurnost, radikalizacija putem interneta, sprječavanje nasilnog ekstremizma i kontrola malokalibarskog oružja, ali i mjesto za razmjenu dobrih praksi i iskustava u ovim oblastima.

„S obzirom da se radi o glavnim bezbjednosnim temama u svakoj od naših država, ali i globalno, smatramo da će konferencija doprinijeti sigurnosti naše zemlje, regiona i cijelog svijeta“, rekao je Indže.   

„Suočavamo se sa značajnom promjenom prioriteta u stalno promjenljivom bezbjednosnom okruženju, od odlaska stranih terorističkih boraca iz regiona na strana ratišta tokom prethodnih godina, preko rehabilitacije i reintegracije povratnika i njihovih porodica, do fenomena kontinuirane lokalne radikalizacije, i, na kraju, jednako važnih  prijetnji sajber sigurnosti. Migracije, organizovani kriminal i kontrola malokalibarskog i lakog oružja su takođe među glavnim prioritetima programa sigurnosti u regionu,“ rekao je na otvaranju konferencije generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.    

On je kazao da je za Savjet za regionalnu saradnju ovo bila važna godina.

"Nastavili smo da postavljamo temelje za cjelovit pristup bezbjednosnoj saradnji u regionu i rješavanje preovlađujućih izazova u procesu regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Sajber bezbjednost je postala novo sigurnosno žarište i ozbiljan izazov na globalnom, regionalnom i lokalnom nivou. U 2017. godini na Zapadnom Balkanu je prijavljeno 400 sajber napada. Internet je, istovremeno, jedan od glavnih alata savremenih terorističkih organizacija za pronalaženje, regrutovanje i obuku novih članova. Kada je riječ o Zapadnom Balkanu, uloga interneta u procesu radikalizacije je očigledna, međutim lični kontakti su i dalje važni, posebno imajući u vidu  primjetno povećanje broja korisnika interneta i to od  66% do  81% stanovništva, u zavisnosti o kojoj se državi radi“, kazao je Svilanović.

Kako bi se na odgovarajući način pozabavili ovim izazovima, Savjet za regionalnu saradnju je naručilo studiju o sajber sigurnosti i radikalizaciji na internetu na Zapadnom Balkanu, koja će biti predstavljena na današnjem sastanku.

Studija pod nazivom „Novo virtuelno bojno polje – Kako spriječiti radikalizaciju u sklopu kibernetičke sigurnosti Zapadnog Balkana“ daje sveobuhvatan presjek i analizu situacije u pogledu kibernetičke sigurnosti i radikalizacije na internetu u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji (šest ekonomija Zapadnog Balkana ili ZB6) kao i preporuke za unaprijeđenje ove oblasti.

Studija takođe proširuje naše poimanje sajber sigurnosti izvan tradicionalnih uskih definicija, kako bi se obuhvatili internet napadi zasnovani na informacijama, sa fokusom na radikalizaciju na internetu. 

Studiju je finansirala Evropska unija koja je tokom 2018. pokazala do sada najveću podršku boljoj bezbjednosnoj saradnji u regionu Jugoistočne Evrope, sa zakonodavnog kao i sa operativnog stanovišta, usmjerenu na određene sigurnosne oblasti od zajedničkog interesa. Preciznije, sigurnosna saradnja je uvedena kao jedna od šest glavnih inicijativa u strategiji proširenja Evropske unije, a uloga Inicijative za integrativno upravljanje unutrašnjom sigurnosti je naglašena kao ključna u ukupnim naporima -  navodi se u saopštenju.

Osim kibernetičke sigurnosti i radikalizacije na internetu, konferencija će se baviti i temama regionalne usklađenosti u sprječavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma u Jugoistočnoj Evropi i održivim rješenjima za sprječavanje nezakonitog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem u kontekstu ukupne pripravnosti na terorizam. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.