Ulica u Podgorici da nosi ime po Danilu Jaukoviću

Demokrate predlažu

Ulica u Podgorici da nosi ime po Danilu Jaukoviću

Klub odbornika Demokrata Glavnog grada podnio je predlog Savjetu za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova Skupštine Glavnog grada, da jedna ulica u Podgorici nosi ime po Danilu Jaukoviću.

Danilo Jauković je rođen 19. decembra 1918. godine u Bukovici kod Šavnika. Bio je istoričar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe, general-potpukovnik JNA i narodni heroj Jugoslavije.

Nakon II svjetskog rata se nalazio na odgovornim dužnostima u JNA, a neprekidno je bio i aktivni društveno-politički radnik. Objavio je veći broj naučnih i publicističkih radova iz istorije NOR i vojne teorije. Istovremeno, izučavao je istoriju NOB, završio 3. stepen studija i 1965. godine postao magistar istorijskih nauka. Objavio je više naučnih i publicističkih članaka iz istorije NOR i vojne teorije. Sarađivao je u „Vojno-istorijskom glasniku“ (1958—1961) i u monografijama „Prilog u krvi“ (1969) i „Treća proleterska sandžačka brigada“ (1987).

Bio je član Centralnog komiteta SK Crne Gore, delegat u Saveznom vijeću Skupštine SFRJ i član Glavnog odbora Saveza rezervnih vojnih starješina Jugoslavije. Dva puta je bio član konferencije organizacije SKJ u JNA. U JNA je obavljao dužnosti komesara divizije, komandanta vojne škole i komandanta Vojnog područja Titograd. Imao je čin general-potpukovnika JNA.

Iznenada je preminuo 9. jula 1977. godine prilikom planinarenja na Žabljaku.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. i mnogih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 13. marta 1945. godine.

Naročito je ostao upamćen kao veliki graditelj, čiji je nemjerljiv doprinos ostao na izgradnji putne infrastrukture. U njegovu čast održava se svake godine na Durmitoru Memorijal ,,Danilo Jauković’’.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.