Emisije ugljendioksida u 2018. godini zabilježiće rekordan nivo
ilustracija

Emisije ugljendioksida u 2018. godini zabilježiće rekordan nivo

Globalne emisije ugljendioksida značajno su porasle i očekuje se da će ove godine dostići rekordan nivo, objavili su naučnici u novom izvještaju objavljenom u srijedu uveče.

Nakon tri godine bez gotovo ikakvog rasta, očekuje se da će emisije ugljendioksida iz fosilnih goriva i industrije porasti za 2,7 posto u 2018. godini, prema izvještaju “Global Carbon Project“, istraživačkog partnera Svjetskog programa za istraživanje klimatskih promjena, javlja Anadolija.

Izvještaj je objavljen u trenutku kada se predstavnici preko 200 zemalja sastaju u Poljskoj na godišnjoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, kako bi razgovarali o sprovođenju Pariskog sporazuma iz 2015. godine.

Smanjenje emisije ugljendioksida najvažnije je obećanje istorijskog sporazuma, čiji je cilj borba protiv klimatskih promjena i zadržavanje globalnog rasta temperature u ovom vijeku na ispod dva stepena Celzijusa.

Prema izvještaju globalnih emisija, Kina dominira s 27 posto učešća, zatim slijede Sjedinjene Američke Države s 15, Evropska unija s deset i Indija sa sedam.

Procjenjuje se da će se emisije fosilnih goriva u 2018. godini u Kini povećati za 4,7 posto, u SAD-u za 2,5, a u Indiji za čak 6,3, a Evropskoj uniji će bilježiti pad od 0,7 procenata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.