Porodica Bosanke koja se priključila Islamskoj državi tuži Austriju
Sabina Selimović

Porodica Bosanke koja se priključila Islamskoj državi tuži Austriju

Porodica Sabine Selimović, koja je sa samo 15 godina pobegla iz porodičnog doma u Beču, i priključila se Islamskoj državi, namjerava da tuži Austriju.

Prije oko četiri godine je Sabina, zajedno sa Samrom Kešinović (16), pobkegla i priključila se u Siriji Islamskoj državi.

Njih dvoke su bile među prvim tinejdžerkama iz Austrije koje su se priključile Islamskoj državi u Siriji i shodno tome privukle veliku medijsku pažnju.

Teroristička organizacija zbog toga ih je koristila u svoje propagandne svrhe.

Neprestano se pisalo o njima, a u međuvremenu se smatra da su poginule. Sada se po prvi put medijima obratila Sabinina majka, porijeklom iz Bosne.

On je, u izjavi bečkom dnevniku "Prese", najavila tužbu protiv Republike Austrije.

Majka Senada kaže da do danas ne može da shvati kako je tek 15-ogodišnja ćerka mogla uopšte da napusti zemlju.

Ističe da je granična policija morala da zaustavi Sabinu i vrati je kući.

Njen advokat je podržava u tome i ističe da su službenici na granici morali da utvrde da li dvije djevojčice napuštaju zemlju bez pristanka roditelja/staratelja.

U Austriji, međutim, maloljetnicima nije, u osnovi, zabranjeno da napuštaju zemlju.

O ovom slučaju će morati da odluče sigurno najviše sudske instance.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.