Praćkama ubacuju mobilne telefone i drogu u dvorište ZIKS-a
ZIKS

Praćkama ubacuju mobilne telefone i drogu u dvorište ZIKS-a

U blizini Istražnog zatvora Podgorica, službenici obezbjeđenja Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija ZIKS, u nedjelju ujutro su prilikom redovnog obilaska i pregleda terena, pronašli manji kartonski paket u kojem su se nalazila dva mobilna telefona, saopšteno je Dnevnim novinama iz te ustanove.

“O događaju je obaviještena Uprava policije O.B. Danilovgrad radi preduzimanja radnji i mjera iz svoje nadležnosti. U vezi sa navedenim ističemo da će nadležne službe Zavoda nastaviti sa permanentnim radom usmjerenim ka onemogućavanju dostavljanja nedozvoljenih stvari, predmeta i materija licima lišenim slobode smještenim u Zavodu”, saopšteno je ZIKSa Dnevnim novinama.

Ovo je drugi put u roku od svega mjesec da se u krugu zatvora otkrije ubačeni paket. Naime, početkom novembra dva NN lica oštetila su žičanu ogradu zatvora i u blizini F paviljona jednom zatvoreniku koji je u tom trenutku bio na šetnji ubacili paket sa mobilnim telefonima.

Prebacivanje nedozvoljenih stvari poput mobilnih telefona i droge preko ograde zatvora već neko vrijeme uzima maha. Nova taktika za doturanje mobilnih telefona, ali i droge, po svemu sudeći, iznuđena je detaljnim kontrolama paketa koje primaju osuđenici i nemogućnošću da se na ovaj način neopaženo unesu zabranjene stvari. Kako ističe izvor Dnevnih novina iz ZIKS-a, gotovo svakodnevno, službenici svako jutro uz pratnju posebno istreniranih pasa obilaze zabranjenu zonu duž spoljne ograde zatvorskog kompleksa i pronalaze nedozvoljene predmete koji “dolijeću” preko žice.

“Takve pošiljke dobro su umotane u sunđer i oblijepljene trakom. Naročito ako je u pitanju mobilni telefon, koji je pored droge i narkotika jako “tražen” proizvod u zatvoru. Nadzorne kamere često zabilježe kako “prijatelji” zatvorenika preko ograde prebacuju stvari. Tom prilikom nerijetko koriste i praćke, kako bi nedozvoljeni predmeti ili droga bili prebačeni što dalje od ograde”, kaže izvor iz ZIKS-a.

Međutim, zahvaljući novim nadzornim kamerama i činjenici da službenici svakog jutra, uz pse posebno obučene za traganje, kontrolišu prostor oko spoljne ograde zatvora i ovaj vid doturanja nedozvoljnih predmeta i droge je sveden na minimum.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.