NATO pozvao Rusiju da se pridržava Sporazuma o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa
Nato ministri, foto: AA

NATO pozvao Rusiju da se pridržava Sporazuma o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa

Na sastanku NATO-a u Briselu je apelovano na Rusiju da u potpunosti poštuje Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF).

"Ponovno pozivamo Rusiju da se u potpunosti pridržava Sporazuma o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF). Rusija ima obavezu da štiti ovaj sporazum", poručili su šefovi diplomatija 29 zemalja članica NATO-a u saopšenju objavljenom nakon sastanka u Briselu, javlja Anadolija. 

natoministriaa

Nato ministri, foto: AA

U saopšenju se navodi da je Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF) značajno doprinio sigurnosti NATO-a prethodnih 30 godina.

Dodaje se da su savezničke zemlje saglasne da je Rusija novim raketnim sistemom ugrozila ovaj sporazum kao i da predstavlja prijetnju sigurnosti euroatlantske regije.

Napominje se da je pružena podrška tvrdnjama SAD-a da je Rusija prekršila Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa, podsjećajući da su zemlje članice NATO-a više puta Rusiji prenijele zabrinutosti, ali da je Moskva na to odgovorila politikom "poricanja i skrivanja".

Sa sastanka u Briselu je još poručeno da će pažljivo pratiti ruske rakete srednjeg dometa.

U saopšenju se navodi da se SAD u potpunosti pridržava Sporazuma INF, dodajući da nije prihvatljivo da Rusija i dalje krši ovaj sporazum.

"Kršenje sporazuma je sastavni dio postupaka Rusije u cilju slabljenja sigurnosne infrastrukture evroatlantske regije", navodi se u saopšenju.

Nakon prvog dana dvodnevnog sastanka šefova diplomatija članica NATO-a poručeno je i da su saveznici NATO-a odlučni da očuvaju sigurnost regiona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.