Hapšenjem Medojevića miniraju parlamentarni dijalog
Neđeljko Rudović

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović uvjeren

Hapšenjem Medojevića miniraju parlamentarni dijalog

Crnogorska politička scena još od početka ljeta kao glavnu temu imala je početak parlamentarnog dijaloga vlasti i opozicije u svrhu popravljanja izbornog ambijenta i stvaranja uslova za fer i slobodne izbore. Taman što se, nakon mnogih peripetija, napokon došlo do nečeg što je ličilo na start desilo se hapšenje Nebojše Medojevića.

“Sve što se desilo u vezi hapšenja poslanika Nebojše Medojevića je izraz pravnog i političkog nasilja, za koje ne postoje granice u današnjoj Crnoj Gori. To znači da je neko, preko pravosudnog aparata, htio da minira ili makar odloži početak parlamentarnog dijaloga o popravljanju ambijenta za održavanje fer izbora. Sve će za posljedicu imati novu krizu, a metod je ignorisanje Ustava koji garantuje poslaniku imunitet. Poslije svega se samo pojačava utisak da je Crna Gora zemlja bezakonja i teške političke krize, kojom se blokira svaka šansa da krenemo u rješavanje prvo političke, pa potom ekonomske, socijalne i bezbjednosne krize.” kaže za Kodex nezavisni poslanik u crnogorskom Parlamentu Neđeljko Rudović.

Rudović napominje da sa samim Medojevićem, kao i sa cijelim Demokratskim Frontom ima krupne političke razlike ali smatra da je upravo zbog toga obaveza više za svakog slobodomislećeg građanina da se usprotivi pretvaranju Crne Gore u siledžijsku državu. Državu u kojoj, kako kaže Rudović, niko ne može biti zaštićen od terora i pravnog i onog drugog, sasvim ogoljenog i neprihvatljivog.

“Nije lako odgonetnuti motive onih koji su režiseri ove krize, ali je lako vidjeti što je posljedica. Posljedica je blokada parlametnarnog dijaloga i njegovo odugovlačenje. Sasvim je moguće da je nekome cilj da se dijalog, za koji je snažno zainteresovana Evropska Unija, prolongira toliko da svi budu u cajtnotu uoči sljedećih izbora i da nema ni načina ni vremena obezbijediti mehanizme za sprovođenje dogovorenog.”konstatuje Rudović za Kodex.

Rudović kaze da sve što govori govori pod uslovom da još neko misli da je Demokratska Partija Socijalista pouzdan partner u dijalogu. Kako kaže, sam ima velike rezerve jer se i 2015. i 2016. pokazalo da za Demokratsku Partiju Socijalista nikakav sporazum ni potpis ne važe ukoliko procijene da im je ugrožena vlast.

Demokratski Front se već povukao iz rada Parlamenta, samim tim i iz rada Odbora za unaprijeđenje izbornog zakonodavstva. Medojević je dobio još dva mjeseca zatvora po istom osnovu a za drugi slučaj u kojem je iznosio tvrdnje za koje mu se sada traže dokazi. Knežević, kojeg čeka Medojevićeva sudbina ako napusti Parlament, prostorije DFa u skupštini ne napušta. Demokratski Front je najavio da će svakodnevno organizovati protesta ispred Parlamenta. Situacija uvelike podsjeća na period prije dvije, tri godine.

Crnogorski Parlament je inače započeo svoje redovno zasjedanje Rezolucijom o Podgoričkoj skupštini koja je bila prva tačka dnevnog reda. Nakon izglasavanja te rezolucije Medojević je uhapšen. Parlament još nije nastavio sa plenumom što samo po sebi govori dosta.    

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.