Stoltenberg: Rusija je primijenila silu prema ukrajinskim brodovima i mornarima
Jens Stoltenberg, foto:AA

Pokušava da kontroliše Azovsko more

Stoltenberg: Rusija je primijenila silu prema ukrajinskim brodovima i mornarima

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio u Briselu da Rusija pokušava da kontroliše Azovsko more.

"Rusija pokušava da kontroliše Krim ali i Azovsko more pomoću mosta koji je izgrađen preko Kerčkog tjesnaca", kazao je Stoltenberg novinarima nakon prvog zasjedanja dvodnevnog sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO-a koji je počeo danas u Briselu.

Podsjetio je da su se ministri savezničkih zemalja sastali i s ministrima vanjskih poslova Ukrajine i Gruzije, dodajući da je Rusija ugrozila suverenitet i teritorijalni integritet ove dvije zemlje.

Istakao je da je Rusija primijenila silu prema ukrajinskim brodovima i mornarima, apelujući na zvaničnu Moskvu da odmah oslobodi mornare i brodove.

Dodao je kako vojno prisustvo Rusije u Južnoj Osetiji i Abhaziji također predstavlja nepoštivanje granica susjednih zemalja.

"Rusija bi trebala odustati od priznanja oba regiona i povući svoje vojne snage iz Gruzije", rekao je Stoltenberg.

Na tvrdnju da je NATO pojačao prisustvo u Crnom moru zbog "agresivnog ponašanja" Rusije, Stoltenberg je istakao da je Alijansa svakako snažno prisutna u Crnom moru.

Tenzije između Rusije i Ukrajine eskalirale su prošle sedmice kada je ruska pogranična straža otvorila vatru na tri ukrajinska broda ratne mornarice u blizini poluostrva Krim. Potom je Rusija zarobila i plovila i posade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.