Istraživanje: Osam sati sna može povećati akademske rezultate studenata
Ilustracija

Istraživanje: Osam sati sna može povećati akademske rezultate studenata

Naučnici s američkog Univerziteta Bejlor sproveli su istraživanje koje je pokazalo da osam sati sna može povećati akademski učinak među studentima.

Tim naučnika je pratio grupu studenata tokom pet dana za vrijeme finalnih ispita kako bi saznali kako dužina sna utiče na njihove rezultate, javlja Anadolija.

Istraživači su na kraju došli do zaključka da su studenti koji su spavali osam sati dnevno ostvarili bolje rezultate na ispitima u odnosu na studente koji su spavali dosta kraće.

"Duži san je pomogao studentima tokom finalnih ispita što je u suprotnosti s percepcijom većine studenata da moraju žrtvovati učenje ili spavanje", kazao je vođa istraživanja Majkl Skalin, profesor na Bejlor univerzitetu.

spavanjestudneti56b1f5ac7f4091440xr

Dodao je da su neki studenti koji su ostvarili dobre rezultate na ispitima, a što ranije nije bio slučaj, čak kazali da im je ovo prvi put da su za vrijeme ispita uživali u dužem snu, odnosno spavali oko osam sati.

"Jedan student je kazao da je ovo prvi put da mu je mozak funkcionisao kako treba za vrijeme finalnog ispita", rekao je Skalin.

Istraživači su u ovoj studiji došli i do podatka da manje od 10 posto studenata spava osam sati koliko se preporučuje, ili čak i preporučeni minimum od 7 sati.

Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom časopisu "Teaching of Psychology".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.