Potraga za naftom: Zbog morskih kornjača prekinuto seizmičko snimanje na 40 minuta
Foto:Uprava za ugljovodonike

Do sada završeno snimanje oko 600 km2 podmorja

Potraga za naftom: Zbog morskih kornjača prekinuto seizmičko snimanje na 40 minuta

Od početka 3D snimanja 19. novembra do 3. decembra brod za 3D seizmičko istraživanje Polar Empress, završio je snimanje oko 600 km2, odnosno oko 50% ukupne površine blokova 4, 5, 9 i 10 u crnogorskom podmorju.

Od 27. novembra do 3. decembra završeno je 3D seizmičko snimanje oko 25% ukupne površine blokova 4, 5, 9 i 10. U ovom periodu, 3D seizmičko simanje je realizovano bez problema i zastoja. Sve mjere zaštite životne sredine i monitoringa parametara životne sredine se sprovode u skladu sa Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu -  saopšteno je iz Uprave za ugljovodonike.

Kako se dodaje, licencirani posmatrači morskih sisara i kornjača koji se nalaze na brodu Polar Empress u navedenom periodu nisu registrovali promjene koje bi mogle da ukažu na negativan uticaj 3D snimanja na biodiverzitet mora.

Tokom prethodne nedelje posmatrači su u “sigurnosnoj” zoni (zona u radijusu od 700 m od broda) uočili prisustvo morske kornjače.

"Tom prilikom su ispoštovane sve mjere zaštite morskog biodiverzita date Elaboratom procjene uticaja na životnu sredinu, odnosno došlo je do potpune obustave seizmičkog snimanja tokom perioda od oko 40 minuta. Prema stručnoj procjeni licenciranih posmatrača, imajući u vidu da se brod sve vrijeme kreće poznatom brzinom, deifnisano je vrijeme potrebno da kornjača napusti “sigurnosnu” zonu. Nakon toga sprovedena je procedura “soft start” i nastavljeno je sa akvizicijom podataka. Sprovođenje pomenutih mjera izazvalo je kašnjenje u seizmičkom snimanju, za čiju nadoknadu je bilo potrebno skoro 8 sati", istakli su iz Uprave.

U istom periodu licencirani posmatrači su opremom za pasivni akutički monitoring registrovali prisustvo delfina koji je bio na udaljenosti većoj od 700 m, odnosno van “sigurnosne” zone te posebne mjere nisu bile neophodne.

Od početka 3D snimanja 19. novembra do 3. decembra brod za 3D seizmičko istraživanje Polar Empress, kako je saopšteno, završio je snimanje oko 600 km2, odnosno oko 50% ukupne površine blokova 4, 5, 9 i 10 u crnogorskom podmorju.

3D seizmičko istraživanje crnogorskog podmorja na blokovima 4, 5, 9 i 10 počelo je, 19. novembra u ranim jutarnjim časovima(4:00 CET) i trajaće, ako sve bude po planu i vremenski uslovi to dozvole 34 dana rada. Istraživanje na blokovima 4, 5, 9 i 10 vrši kompanija Shearwater za potrebe koncesionara ENI/Novatek na ovim blokovima. Istraživanje se obavlja u skladu sa Ugovorom o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa koncesionarima Eni/Novatek, koje je sastavni dio radnog programa po tom ugovoru - podsjetili su iz Uprave za ugljovodonike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.