Vučić: Srbija neće priznati Kosovo, ako se Priština ne urazumi posledice će biti katastrofalne
Aleksandar Vučić

Vučić: Srbija neće priznati Kosovo, ako se Priština ne urazumi posledice će biti katastrofalne

Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, izjavio je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za medije ocijenivši da ako se Priština ne urazumi u najkraćem mogućem roku, posledice će biti katastrofalne.

Predsjednik Srbije je u večerašnjem obraćanju podsjetio da Kosovo nema pravo na vojsku, čak ni u skladu sa sopstvenim aktima.

Dodao je da se sada pokazuje da "oni nisu ni željeli nikakve razgovore, nikakav dogovor, već su gledali kako će neko da izvrši završni pritisak na Srbiju", ne bi li Srbija priznala nezavisnost Kosova, javlja Anadolija.

"Gutali smo ne jednom knedle i trudili se da prećutimo sve uvrede, ali očigledno da je neko drugi spolja snažniji od nas. . . pošto nikada neću povjerovati u to da Albanci sami donose svoje odluke da formiraju vojsku, mimo čak i svog ustava. I da se sami tako bahato, kao i bezobrazno suprostavaljaju EU po pitanju uvođenja taksi na proizvode iz Srbije", kazao je Vučić.

Direktor kancelarije za pitanja Kosova pri Vladi Srbije Marko Đurić je rekao da najava formiranja vojske Kosova najveća je do sada prijetnja miru i bezbjednosti u regionu, ocijenivši da bi takva formacija bila novi fitilj na balkanskom buretu baruta, prenosi AA.

MarkoDjuric1

Marko Đurić

"Osnivanje te nelegalne formacije ugrozilo bi sve što se do sada postiglo u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine. Ta vojska se formira protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, i to se ne može prikriti nikakvim neuvjerljivim obrazloženjima o potrebi doprinosa samoproglašenog Kosova globalnoj bezbjednosnoj arhitekturi", naveo je Đurić u saopštenju.

On je ocijenio da je jedino čemu bi jedna takva formacija doprinijela - produbljivanje međuetničke distance u regionu.

Đurić je podsjetio da je prema međunarodnim sporazumima kojima je prije dvije decenije okončan rat na Kosovu, KFOR jedina vojna formacija sa pravom da se nalazi na teritoriji Kosova.

"Svaka podrška formiranju nekakve kosovske vojske je udarac u same temelje međunarodnog prava i obesmišljava bilo kakve mirovne sporazume. Još nije kasno da se Priština odgovori od namjere da formira vojsku, i potrebno je to učiniti odlučno i bez ustezanja, kako bi se šansa dala miru i dijalogu, a spriječilo izbijanje novih ratnih požara na Balkanu", rekao je Đurić.

Predsjedništvo Skupštine Kosova na današnjoj sjednici odlučilo je da se tri zakona o transformaciji Bezbjednosnih snaga Kosova razmatraju na redovnoj sjednici koja je zakazana za 14. decembar ove godine, objavio je predsjednik Parlamenta Kosova Kadri Veselji.

"Dana 14. decembra i zvanično ćemo imati vojsku Kosova. To je datum kada će Skupština Kosova glasati o prijedlozima zakona o transformaciji Bezbjednosnih snaga u vojsku. Čestitke svima", napisao je Veselji na Fejsbuk.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.