Kinez tvrdi da je stvorio prve bebe sa izmijenjenim genetskim kodom, naučnici znali
Ilustracija

Kinez tvrdi da je stvorio prve bebe sa izmijenjenim genetskim kodom, naučnici znali

Kineski istraživač koji tvrdi da je stvorio prve bebe sa izmijenjenim genetskim kodom tražio je prethodno savjet za svoj eksperiment od više vrhunskih naučnika, što znači da je neko možda mogao da spriječi njegov navodni poduhvat, koji danas osuđuju istraživači i regulatori širom svijeta.

Kineski naučnik He Đijankui je u proteklih nekoliko godina imao opsežne kontakte sa više istaknutih naučnika i etičara, koji su znali ili su pretpostavljali da on razmata mogućnost izmjene genetskog koda embriona i njihovog naknadnog implantiranja u matericu, prenosi AP. 

Neki od naučnika kojima se povjerio nisu smatrali da će on zaista to učiniti, dok su drugi izrazili zabrinutost, ali to nije imalo efekta, navodi američka agencija. 

Istraživač Hi Đijankui tvrdi da je izmenio DNK bliznakinja u pokušaju da ih učini otpornim na virus HIV, ali njegove tvrdnje ne mogu biti nezavisno potvrđene. 

Mnogobrojni naučnici su taj eksperiment kritikovali i osudili, a univerziteti i različite organizacije istražuju taj slučaj. 

Grupa vodećih kineskih naučnika je, suprotno od Hija, saopštila da je još prerano za pokušaj pravljenja trajnih izmjena u DNK koje bi mogle da naslijede buduće generacije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.