Stoltenberg: NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, KFOR ostaje na Kosovu
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: NATO podržava dijalog Beograda i Prištine, KFOR ostaje na Kosovu

NATO snažno podržava dijalog Beograd-Priština i kad je riječ o "mogućim usaglašavanjima granica" nadam se da će dvije strane naći obostrano prihvatljivo rješenje, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ukazavši na važnost toga da se svi činioci uzdrže od izazivačkih poteza.

On je to rekao uoči zasijedanja šefova diplomatija NATO koji će u srijedu s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini razmotriti "odnose NATO sa zemljama Zapadnog Balkana". 

Upitan da li Atlantski savez strahuje da bi po bezbjednost moglo imati posljedica rješenje u dijalogu Beograd-Priština koje bi uključilo neke "korekcije granica", Stoltenberg je rekao da "NATO snažno podržava dijalog, jer je to jedini način da se nađe odgovor za neriješena pitanja".

"Kad je riječ o mogućim graničnim usaglašavanjima, naglašavam da NATO podržava dijalog i nadam se da će dvije strane naći rješenje koje će biti prihvatljivo i za Beograd i Prištinu", izjavio je Stoltenberg. 

Prema riječima Stoltenberga, važno je da se svi činioci uzdrže od izazivačkih poteza i provokativnih poruka i nastoje da smanje zategnutosti i ostvare napredak. 

On je istakao da će "NATO nastaviti da bude prisutan na Kosovu, tamo je naša operativna misija KFOR, koja je značajna za stabilnost". 

"KFOR će i dalje biti nepristrasan kako bismo bili sigurni da će stabilnost i bezbjednost biti osigurani i da će doći do napretka ka političkim naporima da se dođe do rješenja kroz političke pregovore", zaključio je generalni sekretar NATO. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.