Makron: Odgovorni za nerede u Parizu će biti procesuirani
Emanuel Makron

Makron: Odgovorni za nerede u Parizu će biti procesuirani

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je da će svi odgovorni za nerede tokom protesta u Parizu biti privedeni i procesuirani.

“Ono što se događalo na protestima u Parizu nema nikakve veze s mirnim izražavanjem legitimne ljutnje“, kazao je Makron novinarima po završetku samita zemalja G-20 u argentinskom Buenos Ajresu.

Pariz je već dvije sedmice poprište masovnih protesta zbog Makronove odluke o povećanju poreza na gorivo.

Tokom jučerašnjeg protesta demonstranti su kamenovali policiju i objekte u Jelisejskoj ulici, u srcu Pariza.

Ističući da je spreman razgovarati o legitimnim zahtjevima demonstranata, Makron je kazao da je apsolutno protiv svakog nasilja i da se odgovorni za jučerašnji haos u Parizu moraju izvesti pred lice pravde.

15b134fcd0124b5d8d617778f5d0c85718

Makron je jedini lidera zapadnih zemalja koji se na marginama samita u Buenos Ajresu sastao sa prvim saudijskim prestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom koji se suočava s ozbiljnim optužbama zbog nedavnog brutalnog ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Francuski predsjednik otkrio je kako je Bin Salmanu kazao da cijeli svijet želi saznati sve detalje o Kašogijevom ubistvu.

Kašogi, novinar i kolumnista lista "The Washington Post", ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Kašogi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Kašogi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Kašogijevim posmrtnim ostacima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.