Pao dogovor između SAD i Kine: Zamrzava se trgovinski rat, ali ima i uslov
Foto: Twitter

Pao dogovor između SAD i Kine: Zamrzava se trgovinski rat, ali ima i uslov

Predsjednici SAD i Kine Donald Tramp i Si Đinping saglasili su se da ne pooštrovaju trgovinski rat i obećali da se uzdržavaju od uvođenja novih tarifa za 90 dana.

Obećanje dolazi u momentu kada dvije najveće ekonomije na svijetu pregovaraju o trajnom sporazumu. 

Primirje između SAD-a i Kine sklopljeno je nakon subotnje večere između Trampa i Sija na marginama samita Grupe 20 u Argentini, od koje se mnogo i očekivalo. Lideri su pristali da zaustave uvođenje novih tarifa i intenziviraju svoje trgovinske pregovore, rekao je kineski ministar inostranih poslova Vang Ji novinarima u Buenos Ajresu. 

"Obije strane veruju da je principijelni sporazum postignut između dva predsjednika efikasno spriječio dalje širenje ekonomskih problema između dvije zemlje", rekao je on. 

Bijela kuća nazvala je taj sastanak "veoma uspješnim", rekavši da će SAD ostaviti postojeće tarife na 200 milijardi dolara kineske robe na 10 odsto i da će se uzdržati od povećanja te stope na 25 odsto, kako je planirano 1. januara. 

U zamjenu za taj ustupak, SAD žele odmah da započnu razgovore o onome na kinesku trgovinsku praksu na koju Tramp ima najveće žalbe, a to su krađa intelektualne svojine, necarisnke barijere i sajber krađe. Posle 90 dana, ako nema napretka u pogledu strukturne reforme, SAD će podići te carine na 25 odsto, poručeno je iz Bijele kuće. 

Kina je takođe pristala da poveća nabavku poljoprivrednih i industrijskih roba kako bi smanjila trgovinski deficit sa SAD. 

"Ovo je bio nevjerovatan i produktivan sastanak sa neograničenim mogućnostima kako za SAD, tako i za Kinu", rekao je Tramp u izjavi. "Velika mi je čast da radim sa predsjednikom Sijem".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.