Vučić dobitnik Zlatnog lava za mir: Nagrada ide građanima
Aleksandar Vučić

Vučić dobitnik Zlatnog lava za mir: Nagrada ide građanima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobitnik je međunarodne nagrade Zlatni lav za mir za 2018. godinu, koju je danas na svečanoj ceremoniji u Veneciji, u njegovo ime preuzeo ambasador Srbije Goran Aleksić.

Komitet za dodjelu nagrade odlučio je da ambasador mira u svijetu za 2018. bude predsjednik Srbije zbog, kako je navedeno u obrazloženju, "plodnog doprinosa, međunarodnog dometa, koji karakteriše Vučićev mandat", te njegovih "snažnih napora u promociji mira".

Kako je javio RTS, Vučić nije prisustvovao svečanosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji, a u pismu koje je na ceremoniji pročitao srpski ambasador, poručio je da dodjela te nagrade nekom ko dolazi sa Balkana uliva nadu i da pripada svim ljudima u Srbiji koji su ga obavezali da radi u interesu mira.

"Činjenica da sam ja dobitnik ove divne nagrade, ja, koji dolazim sa Balkana, kojeg su toliko puta zvali 'inkubatorom ratova', sa Balkana na kojem su žrtve poravnale istoriju, iz Srbije, čija su djeca generacijama rasla za rat, iz Beograda, koji je 44 puta bio razrušen do temelja, iz zemlje, regiona, u kojima je slavna smrt vijekovima bila glavna obaveza i zadatak – to je više od nade", istakao je Vučić u pismu.

To je, navodi se u pismu, dokaz da u Srbiji, u cijelom regionu, "postoji ona tiha, bezimena većina, koja hoće mir, koja ga doživljava kao uslov svih uslova, kao nasušnu potrebu, i koja želi da, poslije vijekova smrti, nastupi nova era, ona u kojoj je vrlina roditi, i živjeti, pomoći, izliječiti, a ne više ubiti, i ne više – umrijeti".

"Zato ova nagrada i ide njima, svim tim bez imena, bez slave, nepoznatima, tihim i dobrim ljudima u Srbiji, koji su me obavezali da tražim mir, i podržali me u tome, i dali mi snagu, i obavezali me da to radim tako da oni, na kraju, budu nagrađeni. Ne samo ovim Zlatnim lavom. Nego mirom", ističe se u Vučićevom pismu.

Bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini, koji je prisustvovao ceremoniji u Veneciji, ocijenio je da su napori koje je Vučić uložio u normalizaciju odnosa sa Prištinom, upros, kako ističe, "provokacijama i agresivnom stavu nekih susjeda" jedan od razloga što je Zlatni lav za mir otišao baš u njegove ruke.

Nagrade Zlatni lav za Mir i Zlatni lav za preduzetništvo glavne su nagrade Međunarodnog Grand prija Venecije, kao i proglašenje Svjetskog ambasadora mira, što je za ovu godinu kardinal Frančesko Kokopalmerio.

Beta

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.