„Ivo Vizin – kapetan od snova“ i „Mali pirat“ u Gradskom pozorištu
Gradsko pozorište, Ilustracija

Decembarski repertoar

„Ivo Vizin – kapetan od snova“ i „Mali pirat“ u Gradskom pozorištu

Posljednji mjesec 2018. godine u Gradskom pozorištu obilježiće dva nova naslova kojima ćemo obogatiti naš repertoar i Dramsku scenu za djecu. To su „Ivo Vizin – kapetan od snova“ i „Mali pirat“. Uvijek imajući u vidu činjenicu da je pozorište za djecu i mlade važan dio mozaika koji podrazumijeva kontinuiranu brigu o naraštajima koji dolaze, i ovim predstavama težili smo da do najmlađe publike na najljepši način – kroz čistu umjetnost – dopru one istinske životne i vaspitno-obrazovne poruke, saopšteno je iz GP-a.

"U decembarski repetoar krenućemo iz Kotora, u srijedu 5. decembra u 20 sati, premijerom predstave „Ivo Vizin – kapetan od snova“ (12+) koja će biti upriličena u sali Kulturnog centra „Nikola Đurković”. Po tekstu Jelene Lele Milošević predstavu je režirao Zoran Rakočević. Riječ je o pobjedničkom komadu trećeg Konkursa za najbolji dramski tekst za djecu i mlade koji realizuje ASSITEJ centar Crna Gora, a uradili smo ga u koprodukciji sa Kotorskim festivalom pozorišta za djecu i KC „Nikola Đurković”. Pred podgoričkom publikom predstava će premijerno biti igrana 24. decembra, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“. Reprizno izvođenje zakazano je dan kasnije, u istom terminu, takođe u KIC-u", najavili su iz pozorišta.

Kak su istakli "Ivo Vizin – kapetan od snova“ je topla priča o ljubavi, odrastanju, napuštanju i, na kraju, o pobjedi dobra nad zlom. dodajući da će u glumačkoj podjeli biti Vule Marković, Jelena Simić, Sanja Popović, Miloš Pejović, Goran Slavić, Branka Femić, Pavle Popović i Pavle Ilić.

Pored reditelja, u autorskom timu su i dramaturškinja Dragana Tripiković, scenografkinja Smiljka Šeparović-Radonjić, kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitor Nemanja Bečanović i koreografkinja Slavka Nelević.

U koprodukciji Gradskog pozorišta i tivatskog Centra za kulturu 20. decembra u Tivtu će (u terminima od 12 i 20 sati) premijerno biti igran „Mali pirat“ (7+), sa rediteljskim potpisom Milana Karadžića. Po motivima romana Anta Staničića dramatizaciju je uradila Aleksandra Glovacki. Prva repriza pred tivatskim mališanima biće upriličena 21. decembra, u 20 sati u Centru za kulturu. Podgoričkom premijerom ove predstave 27. decembra, u 20 časova, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ obilježićemo Dan Gradskog pozorišta. „Mali pirat“ na našem repertoaru biće i 28. decembra takođe od 20 sati u Velikoj sali KIC-a.

Iz pozorišta kažu da Avanturistička priča „Malog pirata“ se dešava u 18. vijeku, kada su morima harali gusari i pored uzbudljivih i dramatičnih događaja, priča šalje i snažnu poruku o ljubavi, kako prema drugim ljudima i nacijama tako i prema porodici.

U ovoj priči kako su rekli iz GP-a, igraju: Dubravka Drakić, Pavle Ilić, Branko Ilić, Miloš Pejović, Goran Slavić, Branka Femić, Katarina Krek, Jelena Simić, Jelena Đukić, Pavle Popović, Maša Labudović, Marija Đurić, Omar Bajramspahić i Sanja Popović. Glavnu ulogu, dječaka Miljana, tumači Miloš Kašćelan, a pored njega u predstavi je angažovano još polaznika škole glume Ivan Kašćelan, Aleksa Baćević i Filip Petrović, kao i plesne grupe iz Tivta i Kotora.

Kako su naveli, uz reditelja Milana Karadžića i Aleksandru Glovacki, u autorskoj ekipi su i kostimografkinja Dragica Laušević, kompozitorka Irena Popović-Dragović, koreograf Nebojša Gromilić, scenograf Boris Maksimović i dramaturškinja Dubravka Drakić. „Mali pirat“ drugi je projekat iz ciklusa „Crnogorski klasici za djecu“ koji je pokrenulo Gradsko pozorište.

Prema njihovim riječima, pored premijernih naslova sa Dramske scene za djecu, decembar u Gradskom pozorištu obilježiće i učešće hit predstave „Slasti slave“ u režiji Stefana Sablića, na 23. izdanju Međunarodnog festivala malih scena i monodrama u Sarajevu.

"Komad sa naše Večernje scene pred bosansko-hercegovačkom publikom biće igran 7. decembra u 20:30 sati u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo", rekli su iz GP-a.

decembar2018

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.