Glas majke liječi, pozovite je češće
ilustracija

Glas majke liječi, pozovite je češće

Ljubav prema majci nema cijenu, kao ni majčina ljubav prema djetetu. I ne traje ljubav samo dok smo u njenom gnijezdu. Može da traje zauvijek, ali moramo je i njegovati. Ako ste srećnik kojem je mama još uvijek živa, a ne živite s njom, nazovite je češće...

Vjerujemo da se čitajući ovaj tekst možete prisetiti svađa iz tinejdžerskih godina. Sigurni smo da se ne sjećate tačnih razloga zbog kojih je do svađa dolazilo, ali sigurno ste svjesni da su se danas one proredile. To je, naravno, povezano s vašim odrastanjem i sazrijevanjem, ali i činjenicom da vrlo vjerovatno više ne živite u istoj kući.

Tada se stvari zaista mijenjaju nabolje u odnosu djeteta i majke, ali ne zbog toga što više ne dijele isti prostor, nego zbog toga što sada zajedničko vrijeme posvećuju razgovorima i druženju, dok se to ranije svodilo na svakodnevne aktivnosti i obaveze.

Ako ste vi jedna od onih osoba koje s majkom komuniciraju svaki dan, niste izuzetak. Čak 42 % ispitanika (prema stranom istraživanju) takođe to radi i taj se broj s godinama konstantno povećava. Moguće je i da u glavne razloge povećanja razgovora s mamom spada i razvoj tehnologije, odnosno pojava mobilnih uređaja, ali i spoznaja kakvu snagu ima majčin glas.

Jeste li ikada zapitali šta je pravi razlog uživanja u razgovoru s mamom?

Da li je to zbog toga što majka ima šta da kaže, pa vi iz njenih savjeta možete nešto da naučite ili je to zbog toga što vaš cio organizam uživa u njenom glasu?

Dokazano je da se osoba može osjećati bolje ako samo čuje majčin glas, bez taktilnih i ofaktilnih podražaja. U istraživanju je testirano da li majčin glas proizvodi oksitocin, koji popularno nazivamo "ljubavni hormon". Ovaj hormon glavni je faktor za suzbijanje stresa.

Naučnike je zanimalo hoće li majčin glas osloboditi oksitocin ili je to moguće učiniti samo direktnim kontaktom majke i djeteta.

Prvo su ispitanicima izmjerili nivo kortizola, biološkog pokazatelja za stres, a zatim su ih podijelili u tri grupe. Prva grupa se s majkom vidjela uživo, razgovarali su i zagrlili se. Druga grupa ispitanika razgovarala je s majkom preko telefona, a treća je gledala film "March of the Penguins", koji je okarakterisiran kao emocionalno neutralan.

Kod prve grupe zabilježen je najviši nivo oksitocina i najbrže vraćanje kortizola na normalan nivo. Kod druge grupe takođe je zabilježeno brzo povećanje nivoa oksitocina i brzo padanje kortizola na normalu.

To je bio pokazatelj da prijatan osjećaj, manjak napetosti i veći nivo sreće dolaze jednako brzo i ako s majkom samo razgovaramo, a ne vidimo je. Treća grupa, koja je gledala film, i dalje je imala povišen nivo stresa i isti ili nešto niži nivo oksitocina, a stanje se nije promijenilo ni nakon sat vremena.

Takođe postoje i istraživanja koja su pokazala da majčin glas može da bude snažan faktor u rehabilitaciji teško bolesnih pacijenata.

Možemo da zaključimo da majčin glas zaista može da uljepša one dane kada se osjećamo loše bez razloga, da terapeutski poboljša stanje svijesti koje uveliko utiče na fizičko stanje, ali i pomogne da osoba pokaže svoju pravu snagu u najtežim trenucima.

Izvor: zadovoljna.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.