Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice
Foto: A. Durgut

Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin u okolini Srebrenice

U drugostepenoj odluci, koja je i pravosnažna, ratni komantant oružanih snaga BiH u Srebrenici Naser Orić oslobođen optužbi za ratni zločin, javlja Dnevni avaz.

Kako navodi taj sarajevski list, Apelaciono odjeljenje Suda BiH oslobodio je Nasera Orića, u obnovljenom postupku, svih optužbi Tužilaštva BiH, koje ga je teretilo za ratne zločine počinjene nad Srbima, ratnim zarobljenicima, na području Srebrenice u julu 1992. godine.

Riječ je o drugostepenoj presudi, a optužbi Tužilaštva oslobođen je i Orićev saborac Sabahudin Muhić. Ovom presudom okončan je sudski proces protiv Orića i Muhića, dug skoro dvije i po godine. 

Kako prenose drugi sarajevski mediji, pred sud, kao podrška Oriću i Muhiću, stiglo je nekoliko autobusa iz cijele BiH. 

Orić i Muhić u prvostepenom postupku oslobođeni su optužbi Tužilaštva, koje ih je teretilo po tri tačke optužnice, za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, ali je nakon žalbe ta presuda ukinuta i naređeno je novo suđenje zbog, kako je obrazloženo, bitnih povreda odredaba Zakona o krivičnom postupku BiH. 

Suđenje u ovom predmetu počelo je još 2016. godine. 

Orić, kojeg Bošnjaci smatraju ratnim herojem, a Srbi zločincem, uhapšen je 10. juna 2015. u Bernu po potjernici Srbije, na putu za Švajcarsku, gdje je trebalo da prisustvuje obilježavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici. Umjesto Beogradu izručen je BiH. 

Srbija je potjernicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično djelo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. 

Orića je Haški tribunal 2006. godine osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dvije godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine. Nakon žalbe na presudu, Orić je 2008. proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu". 

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Orića na osnovu iskaza zaštićenog i ključnog svjedoka Tužilaštva BiH O-1, čije je svjedočenje ocijenjeno kontradiktornim jer je više puta mijenjao iskaze, ne samo u istrazi nego i tokom prvostepenog i drugostepenog postupka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.