Većinom glasova usvojena Rezolucija o Podgoričkoj Skupštini
Foto: AA

Odluke proglašene ništavnim

Većinom glasova usvojena Rezolucija o Podgoričkoj Skupštini

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su sinoć Prijedlog Rezolucije kojom se odluke Podgoričke skupštine proglašavaju ništavnim. Glasao je 61 poslanik, 46 za, 15 protiv dok nije bilo uzdržanih.

Rezoluciju o Podgoričkoj skupštini, koju su podnijela 42 poslanika vladajuće koalicije, kojom se zvanično poništavaju odluke Velike narodne skupštine 1918. godine, kada je Crna Gora prisajedinjena sa Srbijom, obrazložio je u svojstvu inicijatora  a u ime predlagača poslanik Demokratske partije socijalista i potpredsjednik Skupštine Branimir Gvozdenović.

"Svjedoci smo činjenice da se, zanemarivanjem nelegalnosti i neligitimnosti „Podgoričke skupštine“, a povodom njene stogodišnjice, danas pokušava dovesti u pitanje temelj državnog ustrojstva Crne Gore, njen suverenitet i nezavisnost. Rezolucijom želimo da istorijske fakte stavimo ponovo u prvi plan, u odnosu na opasnu politikantsku zloupotrebu jednog teškog perioda naše prošlosti koji je rezultirao gubitkom državnosti i nasiljem nad slobodnom voljom naših građana", naveo je Gvozdenović.

472237909228735381006646110072830940938240n

Rezolucija koja je predmet rasprave usmjerena je protiv aktuelnih pokušaja da se unizi crnogorski državni identitet, zloupotrebom jednog tragičnog događaja u crnogorskoj istoriji, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na sjednici Skupštine Crne Gore povodom razmatranja Rezolucije o „Podgoričkoj skupštini“.

2018112923367709939448648Web

Pažin je rekao da se Rezolucija vrijednosno određuje o aktuelnim pokušajima razaranja crnogorskog državnog i građanskog tkiva, zastupanjem političke dokrtine koja u nelegalnim odlukama Podgoričke skupštine nalazi svoje utemeljenje.

„Ova retrogradna politika zagovara doktrinu po kojoj se identitet jedne etničke i vjerske zajednice želi nametnuti kao jedini pravi identitet čitave Crne Gore, ne čak ni kao države, već kao geografske oblasti koja sve svoje vrijednosti crpi upravo iz identiteta ove navodno superiorne etničke i vjerske zajednice,“ naveo je.

Poslanik DF-a Slaven Radunović je naveo da je cilj da se današnjoj omladini pokaže kako je Podgorička skupština bila protivna volji naroda.

"Ne. 95 odsto građana i naših predaka je bilo za ujedinjenje", kazao je Radunović. "Možete vi sada da promijenite šta hoćete, ali će to kratko da traje", naveo je poslanik DF-a.

2018112923367709939448651Web

Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić naveo je da budućnosti nema time što će se reći da je bilo dobro ukinuti državu Crnu Goru.

"Dajte da prekinemo zavadu, neka svako doživljava 1918. kako misli u privatnosti, a ne može u javnosti biti opravdanja za ukidanje Crne Gore", poručio je Krivokapić, prenosi RTCG.

Poslanik BS Ervin Ibrahimović kazao je da odluke Podgoričke skupštine i nestanak Crne Gore nijesu prihvaćeni voljom građana, pogotovo ne Bošnjaka.

"Današnja institucionalna i društvena realnost Crne Gore je odgovor na ponižavanje njenih institucija tokom i nakon Podgoričke skupštine. Sve su to razlozi zbog kojih je kroz ovaj Parlament potrebno iskazati kritički odnos i distancu prema Podgoričkoj skupštini i njenim nelegitimnim odlukama", poručio je Ibrahimović.

2018112923367709939448649Web

Nije prošla Rezolucija DF-a o 1916.

Na početku sjednice, poslanici Skupštine Crne Gore nijesu uvrstili u dnevni red Rezoluciju Demokratskog fronta "Nikada više 1916.", kojom bi se osudila kapitulacija Crne Gore iz 1916. godine.

Protiv rasprave o predlogu DF-a glasalo je 39 poslanika, 17 je bilo za, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Jučerašnjem zasijedanju prisustvovali su inministri u Vladi Crne Gore. 

U Prijedlogu rezolucije, koji su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije,i koji je usvojen navodi se da je, prije, za vrijeme i poslije Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. 

Ističe se i da "Podgorička skupština", održana 1918, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore. 

“Podgorička skupština bila je instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori. Nelegalnom odlukom 'Podgoričke skupštine' riješeno je da se Kraljevina Crna Gora, iako međunarodno priznata država, članica Antante i jedna od pobjedničkih država u Velikom ratu, prisajedini Kraljevini Srbiji i da kao njen dio, bez svog imena i državnog subjektiviteta, uđe u sastav Kraljevine SHS, a što je, protivno međunarodnom pravu, prihvaćeno i od tadašnjih velikih sila“, navodi se u Prijedlogu rezolucije. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.