Brajović: Vratili smo sučeljavanje različitih politika i mišljenja na jedino mjesto gdje i treba da se odvija – u Skupštini
Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednik Skupštine razgovarao sa rezidentnim ambasadorima u Crnoj Gori

Brajović: Vratili smo sučeljavanje različitih politika i mišljenja na jedino mjesto gdje i treba da se odvija – u Skupštini

U naredne dvije godine mandata predstoji nam dinamičan parlamentarni život koji će pomoći ubrzanom usvajanju evropskih standarda u cilju unaprjeđenja kvaliteta života naših građana. Zadovoljstvo mi je što mogu da konstatujem da smo još jednom demonstrirali sposobnost da uprkos brojnim izazovima umijemo da sačuvamo političku stabilnost, istakao je između ostalog predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na godišnjem sastanku sa šefovima diplomatskih misija rezidentnih u Podgorici.

Sastanku su prisustvovali i poslanici - predsjednici skupštinskih radnih tijela, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Brajović je podsjetio da su rezultati lokalnih i predsjedničkih izbora pokazali da građani podržavaju politiku vladajuće koalicije.

2911201816

"Uz to, pokazujući ogromno strpljenje uspješno smo prebrodili pokušaje da se delegitimiše Skupština i umanji njena funkcionalnost. Vratili smo sučeljavanje različitih politika i mišljenja na jedino mjesto gdje i treba da se odvija – u Skupštini", rekao je Predsjednik Skupštine..

Govoreći o radu Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva Brajović je istakao da „smo time još jednom potvrdili da Skupština predstavlja mjesto dijaloga i dogovora i odraz odgovornosti svih poslanika koji su učestovali u koncipiranju i usvajanju odluke o formiranju ovog privremenog radnog tijela“.

Takođe je govorio i o međunarodnim aktivnostima Skupštine, a prisutnima su predstavljeni i podaci o broju donijetih zakona, održanih sjednica plenuma i radnih tijela, kao i drugim značajnim događajima u organizaciji Skupštine Crne Gore.      

Prisutnima se u ime države koja predsjedava Savjetom Evropske unije  obratila i Ana Janković, ambasadorka Austrije u Crnoj Gori, naglasivši da je 2018. bila važna i uspješna za Crnu Goru, Austriju i bilateralne odnose dvije zemlje. Govoreći o evropskoj perspektivi Crne Gore i Zapadnog Balkana, ambasadorka Janković je citirala saveznog kancelara Austrije koji je rekao da će „EU biti kompletna tek onda kada joj pristupe države Zapadnog Balkana.“

2911201818

Ana Janković

"Stoga bih danas sa ovog mjesta željela da Vas ponovo uvjerim da će Austrija i nakon završetka našeg predsjedavanja Savjetom EU maksimalno podržavati pristupne napore Crne Gore i drugih država Zapadnog Balkana. Crna Gora bi trebalo da iskoristi ovaj zamah i da se sa punim ubjeđenjem i angažmanom posveti neophodnim reformama", kazala je Janković.

Ambasadorka Austrije je čestitala Crnoj Gori na dostignućima od kada je postala nezavisna. Rekla je da Austrija i Evropska unija visoko cijene sprovedenu modernizaciju i demokratizaciju u državi, a nadasve aktivnu i konstruktivnu dobrosusjedsku politiku.

Govoreći o predsjedavanju Savjetom Evropske unije, ambasadorka je istakla da je za Austriju ovo bio i ostao veoma izazovan zadatak.

"Jedan od prioriteta predsjedavanja bilo je dalje približavanje ovog regiona Evropskoj uniji i u toj oblasti možemo se pohvaliti odličnim bilansom", istakla je Janković.

Ona je akcentovala parlamentarnu saradnju kao važan segment podrške daljoj demokratizaciji i  podsjetila da je predsjednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka juče u Skupštini Crne Gore  najavio stipendijski program Austrijskog parlamenta namijenjen zaposlenima u najvišem zakonodavnom domu naše zemlje.

Nakon uvodnih izlaganja, sastanak je nastavljen diskusijom sa ambasadorima. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.