Ekološke radionice u osnovnim školama na temu zaštite i očuvanja vidre

Ekološke radionice u osnovnim školama na temu zaštite i očuvanja vidre

U cilju zaštite životinjske vrste vidre i njenog staništa, Agencija za zaštitu prirode i životne sredine i Nevladino udruženje “Living Green – Živjeti Zeleno”, iz Podgorice, tokom narednog mjeseca održaće niz edukativnih radionica za učenike šest osnovnih škola u Crnoj Gori.

Radionice će biti održane u školama: OŠ ,,Mustafa Pećanin" u Rožajama,  OŠ ,,Jovan Tomašević" u Virpazaru, OŠ,, Međuriječje"  u Kolašinu, ,,Obrazovni centar" u Plužinama, OŠ,, Vuk Karadžić" u Beranama i OŠ ,,Radomir Rakočević" u Mojkovcu, posvećenih zaštiti i očuvanju pomenute vrste, koja  je nacionalnim i međunarodnim zakonodavstvom prepoznata kao zaštićena i ugrožena vrsta.

Kako su saopštili organizatori, riječ je o projektu koji se po prvi put realizuje u Crnoj Gori, a odnosi se na zaštitu i očuvanje Vidre, koja predstavlja jedan od indikatora zdrave životne sredine i nalazi se na listi zaštićenih vrsta u Crnoj Gori i zemljama EU.

"Edukativne radionice imaju za cilj popularizaciju i podizanje svijesti o značaju, brojnosti i populaciji ove vrste u Crnoj Gori, mehanizmima za njenu zaštitu i najčešćim oblicima njenog ugrožavanja. Nakon održanih radionica djeci i građanima će biti uručen promotivni materijal..

Takođe, planirano je da sa pomenutom problematikom upoznamo i sportsko ribolovna društva i lovačke organizacije u Crnoj Gori", saopšteno je.

Podsjećaju da je 30.maja ove godine po prvi put u Crnoj Gori obilježen Svjetski Dan Vidre. Inicijator ove manifestacije je International Otter Survival Fund (IOSF), organizacija za zaštitu vidre, koja je počela sa obilježavanjem Svjetskog dana vidre 2014. godine.

Ovaj veoma važan ekološki datum obilježen je ove godine u  20 država svijeta, u kojima živi vidra.

Podsjećaju i da, danas u svijetu postoji 13 vrsta vidre. Kod nas je zastupljena evroazijska vidra Lutra lutra, koja je  je zakonom zaštićena vrsta, i ima status NT (Near Threatened – blizu ugroženosti) i trend populacije se smanjuje u odnosu na IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta.

Vidra je zaštićena i ugrožena vrsta u Evropi, a u Crnoj Gori je je zaštićena prema Rješenju o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.