Šaranović odgovorio Vladi: Ne dozvolite da se premijer Marković blamira ovakvim javnim istupima
Danilo Šaranović

Šaranović odgovorio Vladi: Ne dozvolite da se premijer Marković blamira ovakvim javnim istupima

Iz posljednjeg reagovanja Vlade na saopštenje Demokrata nedvosmisleno se da zaključiti da se Vlada, osim za zaduživanje građana, specijalizovala i za obmanjivanje domaće javnosti, navodi Danilo Šaranović, poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore.

Podsjeća, da je povod saopštenja Demokrata bila je izjava premijera Markovića da je “naša prosječna zarada jedna od većih zarada, pa čak i u odnosu na zemlje Evropske unije”.

"Nužno je ponoviti da je ovo samo jedna u nizu izjava premijera Markovića koja odiše neznanjem, ali i uvijek prisutnom potrebom da se pred domaćom javnosti iznose netačni podaci o navodno uspješnoj ekonomskoj politici ove Vlade", kaže Šaranović.

Prema njegovim riječima,  u svom reagovanju Vlada je navela prvo, da sve članice EU nemaju zakonom utvrđene minimalne zarade i ukazala na par članica (Austrija, Italija i Danska).

"Međutim, od 28 zemalja članica, čak 22 su zakonom definisale minimalnu zaradu i u svakoj od njih minimalna zarada je veća nego u Crnoj Gori. Dodajemo i podatak da prosječna minimalna zarada, na nivou članica EU koje su je definisale zakonom, iznosi 732 eura, odnosno, skoro 4 puta je veća od 193 eura koliko iznosi u Crnoj Gori", kaže Šaranović.

Drugo, kako dodaje "Vlada pokušavajući da ospori tačnost podataka koje su navele Demokrate", kazali su i da je prosječna neto zarada u Crnoj Gori 2011. godine iznosila 484 eura, a u 2017. godini 510 eura.

"Podaci Monstata, prema kojima je prosječna neto zarada u januaru 2011. godine iznosila 518 eura opovrgaju tvrdnju Vlade o rastu prosječne zarade. Zaboravili su pomenuti da je u posljednjih 6 godina, inflacija porasla 9,3%, odnosno da je rast inflacije veći od rasta zarada i penzija. To  znači da su realni iznosi plata i penzija niži u odnosu pomenuti period i da je kupovna moć građana manja", ističe Šaranović.

Treće, tačno je da se BDP povećava iz godine u godinu,kaže Šaranović ali i to da njegov rast, odnosno struktura, ne stvara realnu korist crnogorskim građanima, već naprotiv.

"Rast BDP-a nije zasnovan na realnoj ekonomiji, već na konstantnom zaduživanju. Zaduženost po glavi stanovnika 2006. godine iznosila je 1.130 eura, dok je od oktobra 2018. godine svaki građanin  Crne Gore, samo po osnovu javnog duga, zadužen 5.000 eura. Dakle, obzirom da je rast BDP-a mahom zasnovan na konstantnom zaduživanju, on ne stvara realnu ekonomsku korist, već kao takav, proizvodi sve veću zaduženost po glavi stanovnika i pad životnog standarda", navodi se u saopštenju.

Četvrto, prema riječima Šaranovića metodologija Vlade kojom pokušavaju prikazati konstantan rast zaposlenih iz godine u godinu, najblaže rečeno, nije realna, "i služi bestidnom obmanjivanju javnosti". 

"Ne radi se o stalnim radnim mjestima, već o sezonskom zapošljavanju u trajanju od nekoliko mjeseci. Beskrupulozno je hvaliti se tzv. „rastom zaposlenosti“ u državi, u kojoj 40% zaposlenih primaju ispod 250 eura (duplo manje od prosječne zarade), a u kojoj potrošačka korpa iznosi 637 eura (Monstat, oktobar 2018. godine). Dodatno, zbog čega već 5 godina, odnosno, od 2013. godine, nemamo zvanične podatke od strane nadležne državne institucije o broju onih koji žive ispod apsolutne granice siromaštva?

I na kraju, gospodo iz Vladine službe za obmanjivanje javnosti, umjesto što pokušavate braniti neodbranjivo od nas, „laika“ iz Demokrata, predlažemo vam da, zbog važnosti funkcije koju obavlja, više ne dozvolite da se premijer Marković blamira ovakvim javnim istupima", zaključio je Šaranović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.