Crna Gora ostvarila najbolju ocjenu u okviru Energetske zajednice
Sa sastanka u Skoplju

Delegacija Crne Gore na sastanku Savjeta ministara zemalja članica Energetske zajednice

Crna Gora ostvarila najbolju ocjenu u okviru Energetske zajednice

Na sastanku Savjeta ministara zemalja članica Energetske zajednice koji se održao danas u Skoplju, pod pokroviteljstvom Energetske zajednice, prisustvovala je delegacija Crne Gore predvođena ministarkom Dragicom Sekulić.

Sastanakom Savjeta predsjedavao je premijer Makedonije Zoran Zaev.

"Makedonija je kao zemlja domaćin okupila ministre energetike, zaštite životne sredine i klimatskih promjena, imajući u vidu istaknutu vaznost funkcionisanja energetskih sistema na osnovama obnovljivih izvora energije, ali i energetske efikasnost a u cilju smanjenja emisija sa efektom staklene bašte", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Na sastanku je predstavljen Godišnji izvjestaj o implementaciji Sporazuma za 2018. godinu koji je pripremio Sekretarijata Energetske zajednice.

"U ovogodišnjem izvještaju kao i u prošlogodišnjem konstatovano da je Crna Gora ostvarila najbolju ocjenu kada je u pitanju ispunjavanju obaveza obuhvaćenih Sporazumom.

Konstatovano je da je Crna Gora jedina Ugovorna strana koja do sada nije imala otvoreni slučaj u skladu sa članovima 91 i 92 Ugovora kojima je definisano pokretanje postupka protiv članice koja ne poštuje obaveze predviđene sporazumom", navodi se u saopštenju.

U dijelu koji se odnosi na  energetsku infrastrukturu, na PECI listi (Project of energy communitiy interest) nalazi se projekat Trans balkanski koridor - 400kV dio Crna Gora OHL Lastva - Pljevlja, dok se na PMI listi (Project of mutual interest) nalazi Jadransko-Jonskigasovod(IAP).

Na kraju, Savjet ministara je donio odluke o prenošenju Regulative EU 2017/1369 koji se odnosi na  označavanju energetske efikasnosti proizvoda, kao i Regulativu 1227/2011 o cjelovitosti energetskog tržišta i transparentnosti u nacionalna zakonodavstva Ugovornih strana. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.