Skupština Crne Gore raspravlja o poništenju odluka Podgoričke skupštine
Foto: Skupština Crne Gore

Skupština Crne Gore raspravlja o poništenju odluka Podgoričke skupštine

Poslanici crnogorskog parlamenta počeli su danas raspravu o Prijedlogu rezolucije o Podgoričkoj skupštini, koju su podnijela 42 poslanika vladajuće koalicije, kojom bi se zvanično poništile odluke Velike narodne skupštine 1918. godine, kada je Crna Gora prisajedinjena sa Srbijom.

Današnja tema u parlamentu izaziva veliku pažnju javnosti. Vladajuća većina, koja je i podnijela prijedlog rezolucije, najavila je podršku rezoluciji, a očekuje se podrška i od opozicione Socijaldemokratske partije. 

S druge strane, izričito protiv je opozicioni Demokratski front, koji je tokom prethodnih dana, zajedno sa Srpskim nacionalnim savjetom, organizovao proslave povodom stotinu godina od ujedinjenja sa Srbijom. Proslave su organizovane u Budvi, Nikšiću i Beranama, a centralna proslava biće u Podgorici. 

Današnjem zasijedanju prisustvuju ministri u Vladi Crne Gore. 

U Prijedlogu rezolucije, koji su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije, navodi se da je, prije, za vrijeme i poslije Velikog rata, Crna Gora bila suverena i međunarodno priznata država, definisana Ustavom iz 1905. 

Ističe se i da "Podgorička skupština", održana 1918, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore. 

“Podgorička skupština bila je instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori. Nelegalnom odlukom 'Podgoričke skupštine' riješeno je da se Kraljevina Crna Gora, iako međunarodno priznata država, članica Antante i jedna od pobjedničkih država u Velikom ratu, prisajedini Kraljevini Srbiji i da kao njen dio, bez svog imena i državnog subjektiviteta, uđe u sastav Kraljevine SHS, a što je, protivno međunarodnom pravu, prihvaćeno i od tadašnjih velikih sila“, navodi se u Prijedlogu rezolucije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.