Ministarstvo zdravlja reagovalo: Liste čekanja na onkologiji veoma rijetke, zaposleni rade i vikendom
KCCG

"Politikašima, oslobođenim svake odgovornosti,građani pokazali gdje je mjesto"

Ministarstvo zdravlja reagovalo: Liste čekanja na onkologiji veoma rijetke, zaposleni rade i vikendom

Oko 17 miliona eura uloženih u opremu, kadar i adaptaciju ustanova u zdravstvenom sistemu Crne Gore tokom ne vide ili neće da vide samo oni koji se "po zadatku" bave pisanjem zlonamjernih saopštenja, čiji je cilj vjerovatno poznat samo njima, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Iz ovog resora su reagujući na saopštenje izvršnog direktora Građanskog pokreta URA Zoran Mikića, koji je jutros saopštio da rast broja oboljelih ne prati povećanje kapaciteta Klinike za onkologiju, saopštili da se u toj ustanovi mjesečno liječi oko dvije do tri hiljade pacijenata, dok taj broj na nedjeljnom nivou iznosi 500.

"I pored velikog obima posla, liste čekanja su veoma rijetke, zbog velikog zalaganja i napora zaposlenih, koji rade u dopunskom radu i vikendom, kako bi izašli u susret pacijentima", naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Takođe,kako dodaju od novca opredijeljenog za savremenu medicinsku opremu, nabavljen je i novi linearni akcelerator - aparat koji se koristi u zračnoj terapiji pacijenata koji imaju neki oblik maligniteta, a za potrebe KCCG, tj. Klinike za onkologiju i radioterapiju.

Novi savremeni aparat, vrijedan više od dva i po miliona eura sa pratećom opremom, kako su najavili iz Ministarstva, biće instaliran za dvije nedjelje, a osim 3D zračenja, u narednom periodu crnogorski osiguranici će se liječiti i svim najnaprednijim tehnikama IMRT IGRDT radiohirurgije, te će se na taj način i smanjiti upućivanje van Crne Gore.

"Da nam je briga o zdravlju građana imperativ i prioritet potvrdii smo i kroz uvođenje nove Liste ljekova na kojoj se nalaze svi savremeni medikamenti za liječenje onkoloških pacijenata, po čemu ne zaostajemo za mnogo razvijenijim i bogatijim sistemima. Da naši napori u obezbjeđenju kvalitetne i dostupne zdravstvene zaštite daju rezultate, pokazuju i poslednja Istraživanja o povjerenju, prema kojima zdravstveni sistem zauzima visoko mjesto i prema kojima je to povjerenje u stalnom porastu. Za razliku od institucija, kojima građani vjeruju, politikašima, oslobođenim svake odgovornosti, ti isti građani su pokazali gdje im je mjesto - na marginama margina, daleko od stvarne brige i empatije prema onima kojima je to zaista potrebno", zaključuje se u reagovanju Ministarstva zdravlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.