Rusija: Amerika rekla da će za 6 mjeseci uništiti ISIS, ovo se baš odužilo
Aleksander Lavrentiev, foto:AA

11. runda mirovnih pregovora o Siriji

Rusija: Amerika rekla da će za 6 mjeseci uništiti ISIS, ovo se baš odužilo

Specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Siriju Aleksander Lavrentiev kritikovao je Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog pružanja pomoći terorističkoj organizaciji YPG/PKK u Siriji, javlja Anadolija.

"Ne razumijemo da SAD i zemlje iz međunarodne koalicije pod izgovorom borbe protiv ISIS-a i pružanja pomoći kurdskim oružanim grupama na tom području žele zadržati vojno prisustvo. SAD je prije godinu i po poručio da im treba 6 mjeseci kako bi uništili ISIS. To je evo potrajalo duže za oko godinu dana. Sada govore da neće napustiti tu zemlju dok ne unište ISIS. Na malom prostoru na granici između Sirije i Iraka nalazi se oko 1.000 do 1.500 terorista ISIS-a. To sad možete uporediti sa oko 60 hiljada vojnika YPG/PKK-a. SAD ovo navodi kao razlog da bi zadržali svoje prisustvo u Siriji", kazao je Lavrentiev na konferenciji za medije održanoj na kraju prvog dana 11. runde mirovnih pregovora o Siriji koji se održavaju u Astani.

Istakao je da su zemlje garanteri, Rusija, Iran i Turska, pružili podršku specijalnom izaslaniku Ujedinjenih naroda (UN) za Siriju Staffanu de Misturi da, prije nego napusti ovu dužnost, formira grupu od 50 osoba iz civilnog društva kako bi bila formirana ustavotvorna komisija.

"Radimo na vrlo pozitivnim stvarima. Neću iznositi detalje jer još radimo na tome. Ali imamo neke opcije koje će zadovoljiti kako vlasti u Damasku tako i opoziciju”, rekao je Lavrentiev.

Dodao je kako će u narednom periodu biti nastavljene aktivnosti na razmjeni zarobljenika u Siriji, napominjući da će u sljedećem krugu biti razmijenjeno oko 50-60 osoba.

Naglasio je i značaj pitanja povratka izbjeglica, istakavši da planiraju organizovati međunarodnu konferenciju na kojoj bi se razgovaralo o migrantima.

Istakao je i da bi naredna runda mirovnih pregovora o Siriji mogla biti održana u januaru sljedeće godine.

Podsjetimo, sastankom delegacija Rusije i režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u Astani je juče počela 11. runda mirovnih pregovora o Siriji. Delegacije iz Moskve i Damaska su održale konsultativni sastanak u glavnom gradu Kazahstana, a danas će se sastancima pridružiti i delegacije Turske, Irana i sirijske opozicije.

U Astanu je stigao i odlazeći specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Staffan de Mistura. On je u kratkom obraćanju novinarima ispred hotela “Ritz Carlton“ izrazio nadu da će biti ostvaren konkretan napredak u formiranju komisije koja će napisati nacrt novog ustava Sirije.

Izvori bliski sirijskoj opoziciji saopštili su da će šef delegacije te strane Ahmed Tuma insistirati da se pregovara i o nasumičnim hapšenjima i kreiranju adekvatnih uslova za povratak izbjeglica i obnovu Sirije.

Glavni pregovori biće održani danas kada će za pregovarački sto sjesti sve delegacije.

Cilj mirovnog procesa je uspostava primirja i rješavanje duboke krize u Siriji koja je već sedmu godinu poprište građanskog rata. Cijeli proces se vodi pod nadzorom Ujedinjenih nacija, a već su načinjeni pozitivni iskoraci ka rješavanju političke krize u Siriji.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.