Tanok: CG dobro napreduje, sve stranke da učestvuju u radu parlamenta
Čarls Tanok

EP o Rezoluciji o Izvještaju o CG

Tanok: CG dobro napreduje, sve stranke da učestvuju u radu parlamenta

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tanok pozvao je juče u Briselu sve opozicione stranke da se vrate u parlament, ali i da učestvuju u radu Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, prenosi Pobjeda.

Izvjestilac za Crnu Goru ističe i da je zadovoljan što se dio opozicije vratio u parlament, ali je pozvao i ostale političke subjekte da sudjeluju u njegovom radu.

“Sve stranke treba da učestvuju u radu parlamenta, kao i u radu Odbora za izborno zakonodavstvo. Takođe, u ovom razdoblju desili su se i predsjednički izbori, koji su protekli glatko i u skladu sa temeljnim slobodama, ali i dalje postoji prostor za poboljšanje izbornog zakonodavstva, i u mom izvještaju pozivam da se to desi, kao i da dođe do profesionalizacije Državne izborne komisije”, rekao je Tanok predstavljajući Rezoluciju o Izvještaju o Crnoj Gori, o kojoj će se glasati danas.

Britanski parlamentarac je kazao da “zemlja dobro napreduje i da je Crna Gora i dalje vodeći kandidat za sljedeću članicu EU.

“Vidimo da zemlja dobro napreduje, 31 od 33 poglavlja je otvoreno, a Vlada Crne Gore se uključila punom snagom u demokratski proces, a takođe postoji snažna podrška javnosti za pristupanje EU”, rekao je Tanok predstavljajući izvještaj.

On je podsjetio na događaje iz 2016. godine prije parlamentarnih izbora i naveo da takvi događaji pokazuju da se ne može “odmarati na lovorikama” s obzirom na to da je treća zemlja nastojala iskoristiti strahove jedne manje zemlje.

“Sudski postupak o pokušaju terorizma se nastavlja i u iščekivanju konačne presude, nemam sumnje da će sve ići onako kako tvrdi državno tužilaštvo”, rekao je Tanok.

On je kazao i da je postupanje Crne Gore u ovom slučaju pokazalo odlučnost zemlje i ojačalo demokratiju i sudski sistem.

I dalje, dodaje on, postoje zabrinutosti u vezi sa medijskom scenom u Crnoj Gori.

“U više navrata je Komisija zaključila da nije ostvaren napredak na području slobode medija, a to je bitno za poglavlje 23 i 24. Takođe, vode se pregovori o RTCG i promjenama u njenom sastavu, a te promjene u strukturi uticale su na pad povjerenja javnosti u Javni servis”, ocijenio je Tanok.

Ponovio je i da napadi na novinarku Oliveru Lakić moraju biti rasvijetljeni i dodao da ovakvi događaji ukazuju na potrebu da se nastavi sa reformama.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.