„Antifažizam u Crnoj Gori – između političkog trenda i obrazovne politike
Foto: Facebook

Predstavljanje analize

„Antifažizam u Crnoj Gori – između političkog trenda i obrazovne politike"

Centar za građansko obrazovanje će sjutra predstaviti analizu „Antifašizam u Crnoj Gori – između političkog trenda i obrazovne politike“.

Pezentacija analize se simbolično organizuje na 29. novembar, odnosno na dan koji se nekada slavio kao državni praznik SFRJ - Dan republike.

"Ovom prilikom će biti predstavljeni nalazi o zastupljenosti pitanja koja se odnose na antifašizam u crnogorskom obrazovnom sistemu i znanja o ovom periodu i antifašističkim vrijednostima koje nose mladi iz obrazovnog sistema, a sa ciljem da se osvijetli situacija u ovoj oblasti i ponude preporuke za unaprjeđenje postojećeg obrazovnog sistema, uz podsjećaje na nalaze o znanju studenata o antifašističkom otporu u XX vijeku", saopštili su iz CGO-a.

Tokom prezentacije, Miloš Vukanović, istoričar i kordinator EUROCLIO-a, Igor Radulović, profesor istorije u osnovnoj i srednjoj školi, Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u će pokušati da odgovora na pitanja:

Kako i u kojoj mjeri crnogorski udžbenici za osnovnu i srednju školu adresiraju temu antifašizma? Koji su pravci obrazovne politike i gdje je pozicionirana istorija u formalnom obrazovanju? Kako se, generalno, obrazovni sistem u Crnoj Gori odnosi ka antifasističkom nasljeđu? Zašto je bitno predavati antifasizam? Koliko mladi znaju o antifašističkom otporu u XX vijeku u Crnoj Gori, regionu i Evropi?

Konferencija je dio aktivnosti Centra za građansko obrazovanje (CGO) u okviru potprograma Tranziciona pravda. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.