Darmanović u Ženevi: Crna Gora kontinuirano pruža podršku Avganistanu
Darmanović

Darmanović u Ženevi: Crna Gora kontinuirano pruža podršku Avganistanu

Ministar vanjskih poslova Crne Gore prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na Ministarskoj konferenciji o Avganistanu u Ženevi.

Konferencija, koju su organizovale Vlada Avganistana i Ujedinjene nacije, predstavlja jedan od zajedničkih mehanizama koji je uspostavljen kako bi se, na visokom nivou, pratio napredak u oporavku i razvoju države, kao i izazovi u implementaciji strategija za jačanje različitih resora avganistanske Vlade.

Ministarska konferencija se fokusirala na sagledavanje postignutih rezultata u reformama i demokratizaciji društva i identifikovanju izazova koji predstoje, saopšteno je iz Ministarstva vansjkih poslova.

Darmanović je, tokom izlaganja, prenio stavove Crne Gore, kao članice NATO-a, o značaju postizanja mira i stabilnosti u Avganistanu kao glavnih preduslova za dalji razvoj države. 

"Naglasio je kontinuiranu posvećenost Crne Gore glavnim aktivnostima NATO-a među kojima podrška Avganistanu, u okviru projektovanja stabilnosti van granica Alijanse, zauzima važno mjesto. Ukazao je na finansijsku pomoć Crne Gore održivosti Avganistanskih snaga bezbjednosti i odbrane (ANDSF) u iznosu od 400. 000 USD na godišnjem nivou koju će Crna Gora pružati do 2024. godine. Takođe, informisao je o nastavku doprinosa Crne Gore misiji NATO-a „Odlučna podrška“, kroz povećanje crnogorskog vojnog kontingenta, i podsjetio da se u Avganistanu trenutno nalazi IX kontingent Vojske Crne Gore sa ukupno 29 pripadnika", stoji u saopštenju njegovog resora.

Darmanović je čestitao Avganistanu na nedavnim parlamentarnim izborima, pohvalio visok postotak žena i mladih koji su glasali i izrazio očekivanje da će održani izbori doprinijeti daljoj demokratizaciji društva u susret predsjedničkim izborima u aprilu 2019. godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.