Protest na Kosovu:  Srbi se neće seliti i neće odustati od svojih zahtjeva
Foto:Novosti.rs

Protest na Kosovu: Srbi se neće seliti i neće odustati od svojih zahtjeva

U blizini zgrade Euleksa i Suda u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i danas se okupilo više hiljada građana na protestu zbog odluke Prištine o povećanju taksi za 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Poručeno je da će se građani demokratskim, mirnim sredstvima boriti za opstanak i ostanak na Kosovu i za život dostojan čovjeka.

Govorili su potpresjednik Srpske liste Igor Simić, rektor prištinskog Univerziteta Rade Grbić, student Nemanja Biševac i predstavnik Sindikata Trepče Dragiša Milojković, a poruka je bila jedinstvena da se Srbi neće seliti i da neće odustati od svojih zahtjeva.

Simić je ocijenio da se ne zna koliko puta su se Srbi na Kosovu okupili "jer oni koji žele da ih nema, nisu birali vrijeme i mjesto gdje će ih udariti".

Naglasio je da srpska djeca moraju da imaju ista prava kao i ostala djeca širom svijeta i kritikovao ćutanje međunarodne zajednice podsjetivši da su se oni uzdigli da zaštite prava migranata, a ne pitaju se kako žive Srbi.

Prisutnima je prenio pozdrave Srba iz ostalih sredina južno od Ibra i podsjetio "da smo jedan narod u različitim okolnostima".

"Nema više političkih partija, danas smo svi jedno i danas im svi smetamo zato što smo Srbi i zato što smo svoji na svome", rekao je Simić.

Rektor Rade Grbić je u ime svojih saradnika obećao da će uvijek biti uz studente, da će ih štititi i da će uz pomoć države Srbije obezbijediti sve neophodne uslove za njihovo studiranje.

"Vas molim da ispunjavate svoje obveze, da budete mirni i dostojanstveni", rekao je Grbić.

Student Nemanja Biševac poručio je političarima da se studenti neće pomjerati sa ovih prostora, a "kriminalcima u Prištini da se neće uplašiti i da neće odustati".

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo "Hoćemo mir, a ne ratove", "Ne izgladnjujte našu djecu", "EU, otvori oči", "Stop nasilju Prištine", "Imamo pravo na hljeb". 

Posle protestnog okupljanja održan je koncert grupe "Amadeus bend".

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.