Zakonodavni odbor pozitivno o Predlogu rezolucije

"Podgorička skupština"

Zakonodavni odbor pozitivno o Predlogu rezolucije

Zakonodavni odbor je razmotrio i pozitivno se izjasnio o Predlogu rezolucije povodom 100–godišnjice ,,Podgoričke skupštine“.

Rezoluciju su podnijeli poslanici vladajuće koalicije a biće razmatrana u četvrtak na sjednici skupštine..

U rezoluciji, koju su potpisala 42 poslanika vladajuće koalicije, kaže se da „Podgorička skupština", održana 1918. godine, nije bila njena legalna institucija, niti je legitimno konstituisana na osnovu slobodno iskazane volje građana Crne Gore.

Navodi se da je nelegalnost „Podgoričke skupštine", odnosno njena ustavna neprepoznatljivost i nezakonito konstituisanje, formalno pravni osnov za ništavost svih njenih odluka, podsjeća portal Rtcg.

Ocjenjuje se da je "Podgorička skupština" bila instrument kojim je izvršen državni prevrat u Crnoj Gori.

Dodaje se da je njenom nelegalnom odlukom riješeno da se Kraljevina Crna Gora, iako međunarodno priznata drzava, članica Atante i jedna od pobjedničkih država u Velikom ratu, prisajedini Kraljevini Srbiji i da kao njen dio, bez svog imena i drzavnog subjektiviteta, ude u sastav Kraljevine SHS, a što je protivno međunarodnom pravu, prihvaceno i od tadašnjih velikih sila.

Ističe se da je nelegalnom odlukom "Podgoričke skupštine" izvršena nasilna detronizacija kralja Nikole I i dinastije Petrović Njegoš.

Navodi se da je nelegalnim odlukama „Podgoričke skupštine" omogućeno nezakonito i nekanonsko ukidanje autokefalnosti Crnogorske crkve.

Ukazuje se da su odluke "Podgoričke skupštine" faktički poništene Narodnooslobodilačkom borbom 1941-1945, odnosno ukinute odlukama ZAVNO Crne Gore i Boke, CASNO i AVNOJ-a, kao i referendumom 21. maja 2006. i Deklaracijom nezavisne Republike Cme Gore od 3. juna 2006, što se potvrđuje i rezolucijom.

U predloženoj rezoluciji ocjenjuje se da se i poslije 100 godina taj tragični događaj pokušava zloupotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe, služeći kao uporište određenim unutrašnjim i spoljnim nacionalističkim strukturama za negiranje crnogorske države i nacije, i za prizivanje duhova prošlosti.

"Zato su svi državni organi, nosioci zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, dužni da, u okviru svojih nadležnosti, štite ustavni poredak države Crne Gore i jačaju građanski i demokratski karakter crnogorskog društva", kaže se u rezoluciji, navodi Rtcg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.