Žurić: Izgradnja autoputa pitanje razvoja sjevera Crne Gore
Žurić na panelu Balkan Silk Road

U Zagrebu govorio u okviru najvećeg Sajma investicionih projekata REXPO u jugoistočnoj Evropi

Žurić: Izgradnja autoputa pitanje razvoja sjevera Crne Gore

Na panelu Balkan Silk Road koji se održava 27. novembra u okviru najvećeg Sajma investicionih projekata REXPO u jugoistočnoj Evropi, Aleksandar Žurić, predsjednik Odbora direktora ''Monteput'' i bivši predsjednik Opštine Bijelo Polje je istakao da je izgradnja autoputa najznačajniji investicioni projekat u istoriji Crne Gore, i ujedno, pitanje opstanka sjevera Crne Gore.

On pojasnio da osim što izgradnja autoputa na dijelu Bar-Boljare ima veliki značaj za ekonomski razvoj Crne Gore i osnaživanje investicija, ovaj grandiozni investicioni projekat ima presudan značaj za razvoj sjevera države.

"Ovaj kapitalni projekat za našu državu rješava pitanje razvoja njenog sjevera, jer bez bolje saobraćajne povezanosti postavlja se pitanje ekonomskog opstanka regije. Konstatacija da se projekat Autoputa Bar-Boljare nalazi na SEETO glavnoj transportnoj mreži i da je kao takav od 2015. godine dio indikativnog proširenja osnovne regionalne saobraćajne mreže TEN-T-a na prostor Zapadnog Balkana, odnosno dio proširenog koridora Bliski Istok - Istočni Mediteran u okviru Transevropske transportne mreže, govori u prilog činjenice o značaju koji ovom projektu, osim nas samih daje i Evropska Unija, te samim tim o potrebi osiguranja njegove pune izgrađenosti u što kraćem roku", naglašava Žurić.

Prema njegovim riječima aspekt izgradnje Autoputa Bar-Boljare, projekat koji je poslije obnove državnosti, najznačajniji događaj u novijoj istoriji Crne Gore, nije samo ekonomsko, već i sociološko i emancipacijsko pitanje.

"S obzirom na višegodišnji trend SDI u Crnoj Gori, i imajući u vidu da smo sada planetarno prepoznata, rastuća turistička destinacija, takav uticaj naglašeno očekujemo u našoj državi. Autoput Bar-Boljare će integrisati Crnu Goru, kvalitetno će povezati resursima bogati sjever sa centralnim i južnim regionom, ali i Crnu Goru sa susjedima i dalje sa evropskom mrežom autoputeva", ocijenio je Žurić.

Sve to će kako je kazao proizvesti multiplikativne efekte, a prije svega otvaranje novih radnih mjesta i povećanje standarda građana, što i jeste prevashodni ekonomski cilj ovog projekta.

"Početkom izgradnje Autoputa ali i našim mjerama fiskalne konsolidacije, nasuprot ipak neophodnom značajnom zaduživanju, zavrijedili smo povjerenje vodećih međunarodnih finansijskih institucija, Crnoj Gori je povećan kreditni rejting, napredovali smo na listi konkurentnosti i smanjena je nezaposlenost. Konstantno je angažovano oko 3500 radnika u 89 preduzeća iz Crne Gore i 20 preduzeća iz Hrvatske, Srbije, BiH i Slovenije, što znači da je već sami početak gradnje doveo do brojnih pozitivnih efekata po našu ekonomiju", istakao je on.

Žurić je bio u prilici da učesnicima panela, investitorima i zainteresovanim licima prenese zadovoljstvo što se osim autoputa, na sjeveru radovi odvijaju i na izgradnji infrastrukture neophodne za nove turističke kapacitete u Kolašinu, Mojkovcu i Bijelom Polju.

Osim Žurića, govornici na Panelu bili su: Josip Škorić, predsjednik Uprave, Hrvatske ceste, Mario Rendulić, predsjednik CSBA (Asocijacije između Kine i Evrope) Svjetlana Momčilović, voditeljica Odsjeka za privlačenje investicija Privredne komore Hrvatske i Gergely Torok, osnivač Bemutatkozasa.

Pokrovitelj sajma REXPO je bila Predsjednica Republike Hrvatske uz podršku Vlade Hrvatske, Privredne komore i velikih kompanija.

Sajam REXPO se ove godine održava u Zagrebu od 27 do 28. novembra i okupio je preko 1.500 učesnika iz cijelog svijeta, velike investitore iz SAD-a, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kanade i drugih zemalja koji promovišu investicione potencijale gradova i država i spremnih da ulažu u našu regiju.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.