Reakcija Prištine: Evo šta kažu Haradinaj i Veselji na ostavke četvorice gradonačelnika
Haradinaj i Veselji

Reakcija Prištine: Evo šta kažu Haradinaj i Veselji na ostavke četvorice gradonačelnika

Ostavke gradonačelnika četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova ostavile su kosovskog premijera Ramuša Haradinaja bez komentara, dok je predsjednik parlamenta Kadri Veselji ocijenio da je takva odluka "ishitrena i štetna

Prištinski mediji konstatuju da je odluka o ostavkama došla nenajavljeno i da će "pogoršati stanje u državi". 

Haradinaj je odbio da je komentariše uz objašnjenje da "ima druga posla".

Upitan da komentariše ostavke četvorice gradonačelnika opština na severu - Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, Haradinaj je rekao da će se o tome izjasniti sjutra, jer "danas ima druge obaveze". 

Gradonačelnici četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i Metohije podnijeli su danas istovremeno ostavke i na taj način praktično prekinuli bilo kakvu komunikaciju sa prištinskim vlastima, nakon odluke o dodatnom povećanju poreza za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH. 

Mediji ocjenjuju da sa ovim ostavkama situacija na Kosovu postaje sve napetija i mogla bi, kažu, da dovede do daljeg zaoštravanja odnosa Beograda i Prištine. 

"Ostavka četvorice gradonačelnika sjevernih opština Republike Kosovo je štetna za ukupnu atmosferu odnosa između zajednica na Kosovu. Pozivam sve građane na sjeveru na mir i uzdržanost u situaciji koja je stvorena u poslednjih nekoliko dana", napisao je Veselji na svom nalogu na Fejsbuku. 

Predsjednik najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa rekao je da su "današnje akcije Srba na sjeveru zemlje, ostavke gradonačelnika četiri opštine i "rezolucija o prekidu komunikacije sa Prištinom jasan signal u kom pravcu ide zemlja", prenijela je RTK 2. 

Kako je Mustafa naveo, prištinske vlasti bi trebalo da brinu o "ustavnom poretku zemlje, dok ne bude prekasno" i dodao da se "država ne vodi populizmom". 

On smatra da je u ovom trenutku potrebno sazvati sjednicu vlade i parlamenta zbog novonastale situacije. Savjetnik Haradinaja, Avni Arifi, je u odgovoru na poziv SAD-a da Priština ukine uvećani porez rekao da će kosovska vlast prije dozvoliti da padne, nego da promijeni odluku. 

"Ne, nećemo povući odluku. Vlada će radije pasti nego što bi povukla odluku o povećanju poreza na 100 posto", rekao je Arifi.

Kosovski analitičari, Ramuš Tahiri i stručnjak za bezbjednost Avni Islami upozorili su da je odluka o ostavkama četvorice gradonačelnika politička i da "zemlju vodi u pogoršanje", kao i da bi, kako kažu, mogla da dovedu do ponovnog uspostavljanja paralelnih struktura na sjeveru. Islami kaže da su ostavke donijete "pod pritiskom Beograda". 

"Oni su donijeli ovu odluku po nalogu Beograda. To će pogoršati situaciju u zemlji i mislim da o aktuelnoj situaciji treba da se izjasni NATO, koji je dužan da poštuje Rezoluciju 1244 o očuvanju integriteta i suvereniteta zemlje", rekao je Islami za portal Telegraf.

Nezavisni poslanik u kosovskom parlamentu Korab Sejdiju je povodom ostavki na svom profilu na Fejsbuku napisao da je "možda ostavka četvorice gradonačelnika dio plana za podjelu Kosova". 

"Da li je ovo početak implementacije plana Tači-Vučić za podjelu Kosova", upitao je Sejdiju?

Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.