Ivanović: Srbi na Kosovu simbol otpora i borbe za slobodu
Kosovska Mitrovica, protesti

Protest Srba u Sjevernoj Mitrovici

Ivanović: Srbi na Kosovu simbol otpora i borbe za slobodu

Četiri opštine sa sjevera Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom koje rade po kosovskom sistemu danas su prestale da postoje, poručeno je sa mirnog protesta Srba održanog ispred zgrade EULEX-a u Sjevernoj Mitrovici.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je, govoreći pred nekoliko hiljada građana, rekao da su načelnici četiri opštine na sjeveru Kosova danas podnijeli ostavke, zbog odluke kosovske Vlade o uvođenju taksi od 100 posto na robu iz Srbije, prenosi Anadolija.

2018112723363730639386673Web

“Mi, načelnici, smo podnijeli ostavke i od danas administracija lokalne samouprave u prištinskom sistemu na sjeveru ne postoji više. Ne postoji, ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan život srpskom narodu na prostoru Kosova”, kazao je Rakić. 

On je naglasio da je Vlada Kosova uvođenjem taksi od 100 posto na robu iz Srbije, dovela u opasnost živote Srba na Kosovu. Rakić je kazao da je, osim taksi, povod za današnje okupljanje i brutalna akcija specijalne jedinice Kosovske Policije – ROSU od petka, kada su na sjeveru Kosova uhapšena četvorica Srba osumnjičena za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića, jednog od političkih lidera Srba sa Kosova. 

2018112723363730639386675Web

Predsjednik Srpske liste je poručio da će se sa protestima nastaviti sve dok se “sramne odluke” o uvođenju taksi ne povuku. Dodao je da su zalihe hrane i svih ostalih potrepština na izmaku, te da je osnovan Krizni štab, koji će zasijedati 24 sata i donositi odluke u skladu sa novonastalom situacijom. 

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Sjevernoj Mitrovici Milan Ivanović je naveo da su Srbi na Kosovu simbol otpora i borbe za slobodu i poručio da Srbe sa Kosova štiti Vlada Srbije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.