Parlamentarna komisija oduzela imunitet Gruevskom
Nikola Gruevski

Makedonija

Parlamentarna komisija oduzela imunitet Gruevskom

Komisija za mandatno-imunitetna pitanja makedonskog Parlamenta (Sobranje) sa pet glasova "za", nijednim protiv, niti suzdražnim, donijela je odluku o oduzimanju imuniteta bivšem makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom koji se trenutno nalazi u Mađarskoj.

Današnje glasanje održano je na osnovu sudskog naloga kojim se traži hapšenje Gruevskog zbog nekoliko odvojenih sudskih procesa koji se vode protiv njega u kojima se tereti za izborne nepravilnosti u slučaju "Titanik", neregularnosti prilikom izgradnje autoputa Kičevo-Ohrid poznatih kao slučaj "Trajektorija", za rušenje objekata Kosmos, slučaj "TNT", za nelegalno finansiranje stranke poznato kao slučaj "Talir", a tereti se i za podsticanje nasilja u opštini Centar poznato kao slučaj "Šamar u Centru". 

Današnja odluka Komisije biće proslijeđena Sobranju koje će o njoj glasati na plenarnoj sjednici koja bi trebalo da bude održana večeras, javlja agencija Anadolija. 

Predsjednik Komisije Paul Bogoevski izrazio je razočaranje, rekavši kako je odlukom stvorena paradoksalna situacija da je skinut imunitet poslaniku koji je u bijegu, a kažnjen je od strane suda.

"Moram izraziti razočaranje što naš sistem nije osigurao prisutnost osuđenog Nikole Gruevskog za služenje zatvorske kazne. Proces mora biti dovršen i treba se provesti temeljita istragu kako bi se utvrdila odgovornost ko je zakazao u sistemu”, rekao je Bogoevski.

Bivši premijer Gruevski osuđen je na dvije godine zatvora u slučaju "Tenk" u vezi sa kupovinom luksuznog automobila Mercedes-Benz vrijednog oko 570.000 eura.

Gruevski je prije nekliko dana objavio na svom profilu na Facebooku da je Mađarska pozitivno odgovorila na njegov zahtjev za azil.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.