Ukrajina proglasila ratno stanje u trajanju od 30 dana
Porošenko, foto:Tanjug/AP

U pograničnim oblastima

Ukrajina proglasila ratno stanje u trajanju od 30 dana

Vrhovna Rada Ukrajine proglasila je ratno stanje u trajanju od 30 dana, ali ne na teritoriji cijele zemlje, kako je prvobitno bilo planirano, već u nekim pograničnim oblastima, uključujući akvatorij Crnog i Azovskog mora, prenio je Tass.

Za predlog zakona koji je podnio predsjednik Petro Porošenko glasalo je 276 poslanika, a potrebni minimum bio je 226, a glasanju su prisustvovali Porošenko i premijer Volodimir Groisman.

Obraćajući se poslanicima, Petro Porošenko je rekao da nema potrebe uvoditi ratno stanje u cijeloj državi, već samo u područjima koja se graniče sa Rusijom i Moldavijom, kao i uz obale Crnog i Azovskog mora. 

Porošenko je istakao da postoji opasnost od kopnene operacije protiv Ukrajine. 

"U rukama mi je dokument naše obavještajne službe u kome se detaljno opisuju snage protivnika koje se nalaze na nekoliko desetina kilometara od naše granice i spremni su u bilo kom trenutku da izvrše invaziju na teritoriju Ukrajine", kazao je Porošenko. 

Zbog otpora poslanika, ukrajinski šef države morao je da izmijeni neke djelove svog predloga zakona, on je skratio vrijeme trajanja ratnog stanja sa 60 na 30 dana da se ne bi ometala kampanja za predsjedničke izbore, koji treba da budu održani 31. marta iduće godine.

Porošenko je takođe ograničio važenje zakona na nekoliko pograničnih oblasti, iako je na početku tražio da se primjenjuje na cijeloj teritoriji Ukrajine. Ratno stanje će tokom mjesec dana važiti u deset ukrajinskih regiona.

Ruska služba bezbjednosti: Ukrajinski brodovi nisu podneli zahtjev za prelaz

Ukrajinski brodovi nisu uputili unaprijed zahtjev za prolaz kroz Kerčki moreuz, saopštila je ruska Federalna služba bezbjednosti.

"Kada se grupa brodova ukrajinske mornarice približila ruskoj državnoj granici, patrolni brod ih je obavijestio o proceduri prelaska granice i pravilima plovidbe kroz kanal Kerč-Jenikale, a koju ukrajinski brodovi nisu ispoštovali", navodi se u saopštenju. 

FSB podsjeća da je potrebno podnijeti zahtjev za prolaz 48 sati unapred i dobiti potvrdu četiri sata unapred, što ukrajinski brodovi nisu učinili. 

"Komandanti ukrajinske mornarice odgovorili su da njihova grupa nije planirala da pređe državnu granicu Ruske Federacije i nije planirala da prolazi kroz Kerčki moreuz", navodi se u saopštenju FSB-a, prenosi "Sputnjik".

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli osudila je "ilegalnu" akciju Rusije, posle zarobljavanja ukrajinskih brodova i rekla da takvo ponašanje čini normalne odnose između Vašingtona i Moskve nemogućim. 

"Kao što je više puta rekao predsjednik moje zemlje, SAD su za normalne odnose s Rusijom. Međutim ilegalne akcije kao što je ova to čine nemogućim", rekla je Hejli i pozvala Rusiju da oslobodi zarobljene ukrajinske brodove i njihovu posadu. 

"Pozivamo Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze i da ne sprečava ili ometa ukrajinski pomorski tranzit u Kerčkom moreuzu", dodala je Hejli. 

Podjsetimo, ruska obalna straža otvorila je vatru na tri broda ukrajinske mornarice u Azovskom moru. Ukrajinska mornarica saopštila je da su u ruskom napadu na tri ukrajinska broda kod Krima povrijeđena najmanje dva člana posade i oštećena dva broda. Navodi se i da je ruska obalna straža zaplijenila ukrajinske brodove.

S druge strane, Ruska mornarica je potvrdila vijest o napadu i saopštila da je do njega došlo nakon što su ukrajinski brodovi odbijali da se zaustave na granici.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.