Đukanović: Čvrsto riješeni da izgradimo sistem odbrane u skladu sa NATO obavezama
Đukanović i Vilijamson

Đukanović: Čvrsto riješeni da izgradimo sistem odbrane u skladu sa NATO obavezama

U nastavku posjete Londonu, predsjednik Đukanović se sastao sa ministrom odbrane UK Gevinom Vilijamsonom. Razgovarano je o dosadašnoj saradnji i mogućnostima za dalje unaprjeđenje odnosa u oblasti odbrane, na bilateralnom nivou i u okviru NATO-a.

Đukanović se zahvalio na izuzetnoj podršci britanske Vlade reformi sistema odbrane i razvoju vojnih snaga, uključujući važan segment stručnog osposobljavanja pripadnika vojske na prestižnim britanskim institutima, kao i podršci u procesu učlanjenja Crne Gore u NATO.

Predsjednik je ocijenio da su dvije zemlje upravo u oblasti odbrane i bezbjednosti ostvarile najbolje rezultate u ukupnim međudržavnim odnosima.

Vilijamson je izrazio zadovoljstvo što je tokom svog mandata imao privilegiju da sarađuje sa Crnog Gorom kao članicom NATO-a i iznio uvjerenje da će posjeta predsjednika Đukanovića stvoriti predsuslove za produbljivanje vojne saradnje dvije zemlje.

"Povezanost Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i šire partnerstvo, uz pokazanu hrabrost predsjednika Đukanovića da zemlju vodi u pravom smjeru, doprinose daljem snaženju prijateljstva i jačanju odnosa na obostranu korist", rekao je Vilijamson.

Iz predsjednikovog kabineta su kazali da je dogovoreno da se intenzivira saradnja u oblasti sajber bezbjednosti kao jednog od vodećih izvora prijetnji, unaprijedi saradnja u okviru NATO-a shodno dosadašnjem pozitivnom iskustvu u ispunjavanju obaveza iz članstva, čemu će doprinositi i novoimenovani vojni izaslanici.

"Crna Gora je čvrsto riješena da izgradi sistem odbrane koji će biti kompatibilan i u skladu sa NATO obavezama, kazao je predsjednik Đukanović, a Ujedinjeno Kraljevstvo će tome nastaviti da pruža snažnu podršku kroz konkretne projekte i modalitete saradnje. UK će naročito raditi na pružanju podrške koja će na brz i održiv način pomoći razvijanju vojnih snaga Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, dvije strane će raditi na definisanju odgovarajućeg termina za realizaciju posjete ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Crnoj Gori.

Zajednički je ocijenjeno da položaj Crne Gore, kao i zemalja Zapadnog Balkana, ujedno čini prednost, ali i veliki izazov u pogledu jačanja stabilnosti i odbrane evropskih i evroatlantskih vrijednosti. U tom kontekstu, podrška UK i snažnije prisustvo EU biće od presudne važnosti za dalji napredak regiona i njegovu punu integraciju u Evropu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.