Porošenko potpisao ukaz o ratnom stanju, zapaljena ruska zastava u Harkovu
Prošenko, foto:Reuters

Hitni sastanci NATO-a i Savjeta bezbjednosti

Porošenko potpisao ukaz o ratnom stanju, zapaljena ruska zastava u Harkovu

Generalštab Ukrajine dobio je naređenje da pripremi vazdušnu odbranu zemlje kako bi se zaštitile najvažnije državne ustanove.Generalštab je dobio naređenje i da se spremi za djelimičnu mobilizaciju, javljaju agencije.

To se navodi u ukazu o odluci Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini do 25. januara 2019. godine koji je potpisao predsjednik Petro Porošenko.Kako javljaju agencije, i NATO je zakazao hitan sastanak zbog tenzija na Krimu.

"Bezbjednosna služba Ukrajine dobila je naredbu da odmah pojača kontraobaveštajne, protivterorističke i protivsabotažne aktivnosti", navodi se u ukazu, prenosi TAS. 

Granična služba Ukrajine dobila je instrukcije da pojača bezbjednost na granici s Krimom. 

Nakon što je ruska obalska straža zaplijenila tri ukrajinska broda na Crnom moru kod Krima, Porošenko je potpisao dekret o uvođenju ratnog stanja na 60 dana. U jučerašnjem incidentu u ranjeno je šest ukrajinskih vojnika, a dvojica teže. 

Moskva je uručila protestnu notu ukrajinskom ambasadoru, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. U Rusiji se nalaze 24 mornara sa zaplijenjenih brodova. Trojica ranjenih oporavljaju se u bolnici i nisu životno ugroženi, kaže ombudsmanka Ruske Federacije Tatjana Moskalkova.

Ukrajinski ekstremisti izazvali incidente ispred ruskih konzulata u Harkovu i Lavovu i ambasade u Kijevu. U Lavovu su zapaljene gume, prenosi AP, dok je, kako javlja Tas, grupa ekstremista zapalila baklje i jajima gađala ruski konzulat u Harkovu.Demonstranti su zapalili rusku zastavu i bacali rakete na ruski konzulat u Harkovu, na istoku zemlje. Traže prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom i nacionalizaciju ruskih firmi u Ukrajini, javlja Unian a prenosi RTS.

Harkovs

Agencija TAS navodi da je jedan dio ukaza koji je Porošenko potpisao i dalje povjerljiv. 

Porošenko je danas potpisao ukaz o odluci Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini, objavljeno je na sajtu ukrajinskog predsjednika. 

"Aktivirati odluku Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu od 26. novembra 2018. o vanrednim mjerama za obezbjeđivanje državnog suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine i uvođenje ratnog stanja u Ukrajini", navodi se u dokumentu, prenosi Tas. 

Ovaj ukaz treba da potvrde i poslanici Vrhovne Rade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.