Lavrov: Proračunata provokacija Ukrajine; Porošenko: Rusija odmah da oslobodi mornare

Lavrov: Proračunata provokacija Ukrajine; Porošenko: Rusija odmah da oslobodi mornare

Provokacija u Kerčkom moreuzu očigledno je izvedena pod direktnom naredbom ukrajinskih vlasti, izjavio ministar spojnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Nema sumnje da je to urađeno namjerno i pod direktnom naredbrom rukovodstva", rekao je Lavrov, komentarišući jučerašnje uplovljavanje ukrajinskih brodova u ruske teritorijalne vode, prenosi Tass.

On je istakao da je ukrajinska strana, "kada je planirala ovu provokaciju, sigurno proračunala dodatne koristi koje je željela da izvuče iz ove situacije, očekujući da je SAD i Evropa slijepo podrže, kao i uvijek". 

Rusija je u nedelju zatvorila Kerčki moreuz u blizini Krima i zaplijenila dva ukrajinska artiljerijska broda i jedan tegljač, za koje je navela da su nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode, ignorisali upozorenje da stanu i vršili opasne manevre. 

Danas je Kerčki moreuz ponovo otvoren, a generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov izjavio je da se plovidba kroz moreuz koji spaja Crnno i Azovsko more odvija normalno. 

Ukrajina je stavila vojsku u najvišu pripravnost a zatraženo je i uvođenje ratnog stanja. Predsjednik Ukrajine danas je zatražio do Rusije da hitno oslobodi zarobljene ukrajinske mornare. On smatra da je krivac za dizanje tenzija Rusija. 

AP prenosi da je Porošenko to kazao na današnjem sastanku ukrajinskog Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

"Zahtijevamo da oni hitno budu predati ukrajinskoj strani", rekao je Porošenko i istovremeno pozvao na "deeskalaciju" krize oko poluostrva Krim. 

Kasnije tokom današnjeg dana ukrajinski parlament će razmatrati Porošenkov zahtjev za uvođenje ratnog stanja. 

Danas se održava vanredna sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, a Evropska unija i NATO su pozvali obje strane na uzdržanost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.